BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem emelt az ukrán jegybank

Az ukrán jegybank csütörtökön sorrendben már harmadszor hétéves csúcson, 25 százalékon tartotta az alapkamatot, miközben jelezte, hogy az infláció továbbra is magas, és hogy a legnagyobb gazdasági kockázat az elhúzódó háború Oroszországgal. 

A jegybank júniusban emelte az alapkamatot az addigi 10 százalékról a jelenleg is érvényes 25 százalékra.

Az ukrán központi bank csütörtöki közleményében kiemelte, hogy tovább gyorsul az infláció, üteme azonban némileg kisebb a korábban becsültnél, és továbbra is sikerül ellenőrzés alatt tartani. A jegybank jelezte, hogy szükség esetén kész kamatot emelni, illetve egyéb intézkedésekkel védeni az ország devizatartalékát, és küzdeni az inflációval.

Az ukrán kormány az idei évre 30-35 százalékos GDP-csökkenést vár. A gazdaság jövő évi teljesítménye plusz 0,4 százalék és mínusz 15,5 százalék között alakulhat a kormány legutóbbi előrejelzése szerint. Júliusban az infláció 22,2 százalék volt, és a jegybank számításai szerint augusztusban elérte a 23 százalékot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.