BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán csoda: a gazdaság kikerülhet a stagnálásból

A kisebbfajta csoda nagyobbá válhat Japánban, június után júliusban is jobban nőttek a bérek az inflációnál. A reálbér növekedése akár hosszabb távon is fennmaradhat, ami segíthet beindítani a gazdaságot.

Egy generáció óta nem történt olyan Japánban, ami most megesett. A második fél évben a bérnövekedés meghaladhatja az inflációt, amire harminc éve nem volt példa – derül ki az Asset Management One befektetési alapkezelő cég jelentéséből, amely a CNBC birtokába került.

A reálbér növekedése akár hosszabb távon is fennmaradhat, ami segíthet beindítani a japán gazdaságot. 
A worker dries somen, Japanese thin wheat noodles in the sun at Yukinoito somen in Nankan Town, Kumamoto Prefecture on Dec. 8, 2023. 300-year history somen company uses a traditional method to make a very thin noodle made of wheat flour, less than 1.3 mm in diameter.  ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Daisuke Urakami / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
A reálbér növekedése akár hosszabb távon is fennmaradhat, ami segíthet beindítani a japán gazdaságot / Fotó: Urakami Daiszuke / Jomiuri Sinbun / AFP

A reálbér-növekedés akár hosszabb távon fennmaradhat

A japán bérek idén gyorsabban emelkednek, mint 2023-ban, az alapkezelő megállapítás szerint. A havi átlagbér 3,6 százalékkal emelkedett júliusban éves szinten. Ehhez képest a friss élelmiszereket nem tartalmazó fogyasztói árindex csak 2,7 százalékkal nőtt.

Azaz a reálbérek 0,4 százalékkal nőttek a júniusi 1,1 százalékos emelkedés után.

Az alapkezelő arra számít, hogy a rendszeres jövedelem növekedési üteme augusztusban is megmaradt a jen és a japán tőzsde kilengései ellenére.

Az inflációnál gyorsabban növekvő bérek azt jelentik, hogy nő a fogyasztók reáljövedelme. Ennek az összegnek a nagy része visszakerül a gazdaságba, és segít kiemelni Japánt a három évtizedes stagnálásból 

– magyarázta a jelentést író egyik közgazdász, Iizuka Juko.

A bérnövekedés hosszú távú lehet a munkaerőhiány és amiatt, hogy valószínűleg a jen erősödni fog a dollárral szemben.

A nagyvállalatok várhatóan 5,3 százalékkal emelik a béreket idén a szakszervezetek márciusi bejelentése szerint. Ez a legnagyobb mértékű béremelés az elmúlt 33 évben. A Daiwa kutatóintézet szerint a béremelés hatásai már látszanak. Az intézet múlt heti jelentése szerint a reálbérek várhatóan tovább nőnek a 2 százalék körüli infláció mellett.

A magasabb bér nem feltétlenül jelent nagyobb költekezést

Iizuka arra figyelmeztetett, hogy bizonytalanság övezi Japán hosszú távú gazdasági kilátásait, ami visszafoghatja a fogyasztói kiadásokat. Ez különösen a fiatalok körében lehet jellemző, akik óvatosságból inkább megtakarítanak a nagyobb költekezés helyett.

Kakeibo, avagy így takarítanak meg a japánok – egyszerű, de annál nagyszerűbb módszer a spórolásra

A módszerhez csak egy ceruza és egy papír kell, na meg egy kis körültekintés. A kakeibo átlátható és egyszerű, hívei pedig rengeteget spórolnak a használatával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.