BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Christian Lindner német

Elapadtak az adóbevételek Európa legnagyobb gazdaságában

Christian Lindner pénzügyminiszter azonnali adóreformot sürget. A német állam ugyanis több mint tízmilliárd euróval kevesebb adóbevételre számíthat a következő években, mint amivel most is pénzszűkében lévő kormány eddig számolt.

A német szövetségi kormány a májusban becsültnél 12,6 milliárd euróval – több mint ötmilliárd forinttal – kevesebb adóbevételre számít a 2028-ig tartó öt évben, mivel Európa legnagyobb gazdasága egyre súlyosabb növekedési nehézségekkel küzd.

Christian Lindner német
Christian Lindner pénzügyminiszter azonnali adóreformot sürget, hogy elkerüljék a német államkassza kiürülését / Fotó: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Christian Lindner pénzügyminiszter szerint a csütörtökön közzétett legutóbbi adóbecslés azt mutatja, hogy az országnak jelentős stratégiai fordulatra van szüksége.

Nem bízhatunk abban, hogy az adóbevételek stabilak maradnak. A gazdasági növekedéshez politikai reformokra van szükség 

– nyilatkozta Lindner, aki egyben a vállalkozásbarát Szabad Demokraták elnöke is, a Bloombergnek. Szerinte a kormánykoalíciónak és az ellenzéknek is össze kell fognia ahhoz, hogy az országot visszakormányozzák a fejlődés útjára.

A várható adóbevételek csökkenése a gyengébb gazdasági teljesítménynek tudható be, ami a becslésekben eltérésekhez vezetett.

Katasztrófa szélén a német adórendszer

A legutóbbi számok óriási csapást mérnek Olaf Scholz kancellár koalíciójára, amely kétségbeesetten küzd azért, hogy a regionális választási vereségek sorozata és a történelmi szinten alacsony felmérések után visszanyerjék népszerűségüket – kevesebb mint egy évvel az általános választások előtt.

Germany Expects Less Tax Revenue Through 2028 | Federal tax income
Fotó: Bloomberg

A kormányzó pártoknak azonban nincs mivel kampányolniuk:

  • a német gazdaság várhatóan több mint két évtized óta először fog a második egymást követő évben zsugorodni;
  • az államháztartásban egy 13,5 milliárd euróra becsült lyuk éktelenkedik;
  • Berlin megszorításai és szűkmarkúsága miatt pedig egyre több nagyvállalat fordít hátat az országnak.

A gazdasági és költségvetési megszorítások miatt sokan arra számítanak, hogy a kormány nem éli túl a 2025 szeptemberére tervezett választásokat.

Lindner azonban visszautasította, hogy az erőteljes költségvetési visszafogottságra való felhívása kihívásnak minősülne koalíciós partnerei felhívásaival szemben, hogy a kiadásokon keresztül növeljék a kibocsátást.

Feneketlen szakadék felé tart a német gazdaság

Brutálisan beesett a befektetői hangulatindex Németországban. A németek az euróövezet teljesítményétől sincsenek lenyűgözve, de amit saját gazdaságukról gondolnak, az még borzalmasabb.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.