BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Multikulturális Budapest

Egyre gyakrabban állítanak ki külföldi kortárs művészek budapesti galériákban. Nem ritkák a csak külföldi vagy magyar és külföldi művészeket együttesen bemutató csoportos kiállítások sem, de természetesen az egyéni bemutatkozások a leggyakoribbak.

Annak ellenére, hogy – talán még inkább, mint a nyugati országokban – hazánkban is főleg a helyi kortárs alkotók munkái iránt érdeklődnek a gyűjtők, néha külföldi művészek is elérnek kereskedelmi sikereket. Ez persze annál inkább nehéz, mivel a külföldi festők, szobrászok műveit Budapesten sem kínálják olcsóbban a galériák, mint a világ bármely más nagyvárosában.

Az egyes galériáknak más-más indítékai lehetnek külföldi művészek bemutatására. S természetesen az alkotók is különféle motivációk alapján dönthetnek úgy, hogy Magyarországon állítanak ki.

A Liszt Ferenc téri Knoll Galéria tulajdonosa, Hans Knoll Budapesten kívül Bécsben is fenntart egy galériát, így számára természetes, hogy magyar alkotók mellett a nemzetközi művészeti szcéna képviselőit is rendszeresen bemutatja. Azonkívül, hogy magyar művészeknek Bécsben, osztrákoknak pedig Budapesten rendez kiállítást, orosz, brit, svájci nevek is rendszeresen megjelennek a repertoárjában.

Az utóbbi néhány évben rendszeresen kerülnek nemzetközi szinten elismert külföldi alkotók művei magyar magángyűjteményekbe. 2005-ben, a viennAfair bécsi kortárs művészeti vásár premierjével egy időben hat ilyen gyűjteményt mutatott be a bécsi Knoll Galéria a Private Collecting in Budapest című kiállításán. Szintén az utóbbi két-három évre jellemző az a tendencia, hogy magyar gyűjtők a nagy nemzetközi vásárokra is ellátogatnak, s ott bevásárolnak.

A nemzetközi művészeti vásárok a hazai és külföldi galériák közötti együttműködés kialakítására is jó színtérnek bizonyulnak. Példa erre többek között az acb Galéria, amely régóta gyümölcsöző kapcsolatot tart fenn a haarlemi Tanya Rumpff galériával. 2004-ben az együttműködésük keretében négy magyar alkotó kapott bemutatkozási lehetőséget Hollandiában, a magyar közönség pedig négy holland művész kiállítását tekinthette meg. A közös kiállítás óta két holland alkotónak önálló tárlata is nyílt a Király utcai galériában.

A képregénnyel, street arttal foglalkozó kArton Galéria számára a műfajból eredően többszörösen is indokolt a nemzetközi szcénából való válogatás. Magyar művészek mellett rendszeresen mutat be külföldi alkotókat, akik igen gyakran nem a szomszédos országokból, hanem távolabbi helyekről származnak: Indiából, Skandináviából hozzák el munkáikat.

Nem túl gyakori a külföldön élő magyar kortárs művészek hazai megjelenése, bár kivételek szerencsére akadnak. A Várfok Galériában és a Deák Erika Galériában állított ki többször is Ghyczy Dénes, aki Németországban született, de kétéves korától Hollandiában élt. Ghyczy Budapesten és Hollandiában járt képzőművészeti egyetemre, s viszonylag hosszú budapesti tartózkodás után jelenleg Berlinben él. Csoportos kiállításoknak is gyakori meghívottja a szintén Berlinben tevékenykedő Németh Hajnal, akinek fotói, digitális printjei, videói akár a Ludwig Múzeum, akár a Vintage Galéria egyes kiállításairól is ismerősek lehetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.