BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar kollekció Bécsben

Szerdán nyílik a bécsi Collegium Hungaricumban az egyik legjelentősebb magyarországi műgyűjtemény, az Antal–Lusztig-kollekció válogatott darabjait bemutató kiállítás. A május 22-ig megtekinthető tárlat – amelyhez háromnyelvű, a gyűjtemény eddigi bemutatkozásait is számba vevő katalógus jelenik meg – a Collegium Hungaricum hatodik éve tartó magángyűjteményi sorozatának újabb állomása; ebben egyebek mellett Nudelman László, Thomas Lützenburger és a Raiffeisen Bank kollekciója szerepelt.

A bécsi kiállítás ha csak ideiglenesen is, de valamelyest ellensúlyozhatja azt, hogy a pécsi önkormányzat nemrég úgy döntött: nem tudja tovább vállalni az Antal–Lusztig-gyűjtemény egy részének bemutatásával járó évente 80 millió forintos költséget. A pécsi Városi Képtár több éven át adott otthont a nívós válogatásnak, és a lehetőség most annak ellenére szűnik meg, hogy a város ezzel a kiállítással is pályázott az Európa kulturális fővárosa projektre – mondta el Antal Péter azon a múlt heti konferencián, amelyet az Equilor Fine Art Kft. és az EDGE Communications szervezett a hazai magán- és vállalati gyűjtés jelenlegi helyzetéről.

A mára körülbelül 4000 művet tartalmazó Antal– Lusztig-gyűjtemény a 19. század végétől a kortárs alkotókig a magyar képzőművészet progresszív irányzatait igyekszik felölelni. A tulajdonos hangsúlyozza, hogy – részben a nagyapjától örökölt, részben általa felépített – gyűjteménye nyitott, sokat ad kölcsön kiállításokra. A bécsi tárlaton és a sajnálatosan megszűnő pécsi jelenléten kívül a debreceni Modemben is megtekinthető egy letétként elhelyezett válogatás. A teljes kollekció feldolgozásával a Collegium Hungaricumban nyíló kiállítás kurátorát, Nagy T. Katalint bízta meg Antal Péter. A rendszerező munka eredményeként a különböző helyszíneken rendezendő kiállítások és az azokhoz kapcsolódó publikációk mellett egy többkötetes katalógus kiadását is tervezik.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.