BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Képek és műtárgyak özöne

Zsúfolt programra készülhetnek a hazai műgyűjtők. A következő napokban Budapesten és két vidéki nagyvárosban négy cég rendezi meg tavaszi festmény- és műtárgyárveréseit, majd a jövő hét végén – nem sokkal azelőtt, hogy a piacvezető vállalatok színre lépnének – az Abigail Galéria is előrukkol aktuális anyagával.

A MissionArt Galéria ma esti miskolci festményárverése különlegesen sok csemegét kínál azoknak, akik a huszadik század progresszív irányzatai iránt érdeklődnek. Kassák Lajos és Gross-Bettelheim Jolán metszeteire (induló ár: 120, illetve 220 ezer forint), Wahorn András különböző technikájú alkotásaira (80–480 ezer), Bukta Imre képeire (260–380 ezer) vagy Tihanyi Lajos aktvázlatára (220 ezer) egyaránt szert tehetünk. A galériát vezető Kishonthy Zsolt és Jurecskó László a legfiatalabb generáció néhány tehetséges alkotójától is felvonultat remek festményeket, rajzokat, fotókat. Az akcióiról és land art alkotásairól is ismert Gyenis Tibor például Sótartó II. című számítógépes nyomatával (81. tétel, 250 ezer forint) szerepel az árverésen.

Holnap kezdi háromnapos aukciósorozatát a BÁV. A 175 millió forint összértékű anyagban elsőként az ékszerek kerülnek kalapács alá. A 314 tétel között ezúttal nagyobb arányban vannak az alacsonyabb és közepes árfekvésű, tehát nem elsősorban a komoly befektetők, hanem inkább a „civilek” számára érdekes darabok. A szerdai festményárverés kínálatából kiemelkedik Perlrott Csaba Vilmos Ülő férfi aktja (419. tétel, 2,8 millió forint), Jándi Dávid Almaszedők című műve (420. tétel, 750 ezer forint) és természetesen a katalógus címlapját díszítő 18 milliós Vaszary-vászon (Nő enteriőrben, 442. tétel). A festmények után néhány tucat bútorra és szőnyegre is licitálhatunk, közöttük egy 1700 körül készült danzigi ruhás- (illetve eredeti funkcióját tekintve inkább irattartó) szekrényre (523. tétel, 1,9 millió). A BÁV aukciósorozatának zárónapján közel kétszázötven ezüst, porcelán és egyéb dísztárgy várja új gazdáját. A legértékesebb tételek között találunk Zsolnay vázát és virágtartót (702. és 703. tétel, 1,2, illetve 1,8 millió forint), nürnbergi reneszánsz és augsburgi barokk serleget (748. és 749. tétel, 1,2, illetve 2,2 millió), de az alacsonyabb árkategóriákban is sok kivételesen szép tárgy szerepel.

Május 10-én, szombat késő délután két aukció között kell választaniuk vagy telefonon „ingázniuk” a gyűjtőknek. A Néprajzi Múzeumban az Erdész & fiai visz kalapács alá 150 festményt, grafikát és fotót. Az árverés sztárképe Moholy-Nagy László vegyes technikájú rajza lesz: a Magyar Nemzeti Galéria aktuális tárlatán is szereplő, Földek című, 1919-es alkotás 28 millió forintról várja az ajánlatokat. A leütési ár ennél jóval magasabb lehet, hiszen nemrég a Belvedere Szalonnál 50 millióért talált gazdára Moholy-Nagy egy hasonló méretű, valamivel későbbi alkotása. Vaszary, Rippl-Rónai, Czóbel, Kassák, Bortnyik és más modern mesterek képei mellett André Kertész fotóira is szert tehetünk a Néprajzi Múzeumban.

Ezzel egy időben a debreceni Villás Galériában valamivel több mint kétszáz festmény, ezüst és más műtárgy, valamint bútor vár vevőre. A festményanyag a BÁV-hoz hasonlóan zömmel a 19. század végének és a 20. század első felének a középmezőnyéből (Katona Nándor, Rudnay Gyula, Telepy Károly, Magyar-Mannheimer Gusztáv stb.) áll össze, de találunk Barabás Miklós-portrékat (950, illetve 380 ezer forint), Vörös Géza-festményt és Deim Pál-linómetszetet is. Az ezüsttárgyak, Kovács Margit- és Zsolnay kerámiák, régi órák és bútorok túlnyomó része legfeljebb 100–200 ezer forint közötti árakról indul.

A pünkösd utáni hét vasárnapján tartja 21. festményárverését az Abigail Galéria. A 286 tétel között a cég korábbi aukcióin, kiállításain megszokott „próféták” (Joseph Kadar, Nemes Judit stb.) és idehaza működött 20. századi alkotók (Bartl József, Misch Ádám) művei mellett szerepelnek az 1990-es években készült Nádler István-képek (220–280 ezer forint), 1960-ban készült Gyarmathy Tihamér-olajfestmény (Esti árnyjátékok, 135. tétel, 1,9 millió forint), korai Farkas István-akvarellek (170–240 ezer), Egry- és Mednyánszky-képek, Konok Tamás-kollázs és -festmények (130–480 ezer), Hencze Tamás-képek (120–420 ezer).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.