BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Léger- és Bacon-rekordok várhatók

A kubizmus egyik korai remekműveként jellemzik a szakértők Fernand Léger 1912–13-ban készült Tanulmány: kék ruhás nő című alkotását, amely az e heti New York-i impresszionista és modern művészeti aukciók legmagasabbra, 35–45 millió dollárra taksált tétele. A Sotheby’s szerda esti árverésén szereplő kép – amelynek variációit a bázeli Kunstmuseum és a biot-i Musée National Fernand Léger őrzi – vonzerejét növeli, hogy az elismert francia művész korai képei alig kerülnek a piacra. Az aukció második favoritját, Edvard Munch Négy lány a hídon című festményét 24–28 millióra taksálja a Sotheby’s.

A Christie’s holnap esti árverésén szereplő Léger-festmény (Fiatal férfi) sokkal későbbi a versenytársnál kalapács alá kerülő sztárképnél, ezért csupán 3–4 milliót várnak érte a szakemberek. Az aukción Claude Monet, Paul Signac, valamint néhány más impresszionista és neoimpresszionista klasszikus műve mellett a modern szobrászat jeleseitől is találunk nagyszerű alkotásokat. Auguste Rodin Évájának egy öntvényéért 9–12, Henry Moore Családi csoportjáért 2,5–3,5 millió dollárt vár a Christie’s.

A jövő heti kortárs művészeti aukciókon szintén a Sotheby’s rukkol elő nagyobb szenzációkkal. Szerdán kalapács alá kerül az 1945 utáni időszak egyik legnagyobb árakat elérő művészének számító Francis Bacon 1976-os Triptichonja, amelyet a szakértők a brit festő legfontosabb magántulajdonban lévő alkotásaként méltatnak, és ehhez méltóan magas – 70 millió dolláros – leütési árat várnak érte.

A Christie’s Bacon – egyébként természetesen kiváló – Három önarcképtanulmányával (25–35 millió dollár) a másodhegedűs szerepét kénytelen játszani. A cég jövő keddi aukcióján ugyanennyit hozhat egy másik 1945 utáni brit klasszikus, Lucien Freud alvó aktja. Egyebek mellett Andy Warhol, Roy Lichtenstein és Mark Rothko gondoskodik arról, hogy az amerikai művészet is méltón képviselje magát a május 13-i New York-i aukción, míg a Sotheby’s 14-i árverésének élmezőnyében inkább európai nevekkel – Joseph Beuys, Yves Klein, Piero Manzoni – találkozunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.