BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz év, nyolcszoros emelkedés

Egy évtized alatt több mint nyolcszorosára nőtt a magyarországi festménytoplista összleütési értéke – derül ki a tavaszi festményaukcióját ma este rendező Virág Judit Galéria elemzéséből. 1998-ban még Szinyei Merse Pál Parkban című képe vezette az aukciós rangsort, 70 millió forintos leütési árral; a tíz legdrágább alkotás zöme tízmillió forint körüli árakon kelt el, így összértékük 181,5 millióra rúgott. A mostani ranglista élén már Csontváry Kosztka Tivadar 230 milliós festménye, a Szerelmesek találkozása áll, és a top tíz összleütési ára másfél milliárd forintot tesz ki.

A hazai aukciós piac utóbbi években tapasztalt száguldását több tényezővel magyarázzák a szakértők. Az első és talán legfontosabb az, hogy több fontos gyűjtemény visszakerül a műkereskedelem körforgásába: ilyen volt a Turck-, a Körner- vagy az Eisenberger-gyűjtemény, de ez év tavaszán kalapács alá került Soros-kollekciót is megemlíthetjük. Ezekből és persze más tulajdonosoktól is szép számban térnek vissza a piacra fontos képek. A galériák, aukciósházak egyre komolyabb kutatómunkája is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar festészet sok lappangó alkotása kerül elő idehaza és külföldön egyaránt. Ugyanakkor a kínálat nem tart lépést a gyűjtői érdeklődés növekedésével, és emiatt érnek el egyre magasabb árakat a piacvezető cégek aukcióin felbukkanó fő művek.

A magyar csúcsművek árainak emelkedése sok külföldi gyűjtő, befektető figyelmét is Budapest felé fordítja – mutat rá a Virág Judit Galéria elemzése. Nemzetközi csoportok – elsősorban izraeli és portugál befektetők – már most is jelen vannak a magyar piacon; ők a megvásárolt képeket jellemzően itt hagyják, megszervezik tárolásukat, és öt-, tízéves megtérüléssel számolnak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.