BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem veszíthetsz 120 milliárd dollárt egy éjszaka alatt"

Miközben az A.I.G. folyamatosan hívja le a Fed által biztosított pénzügyi mentőcsomagot, az elemzők azt kérdezik: hogyan tűnhetett el "egyik pillanatról a másikra" ekkora pénzmennyiség a vállalatból.

"Nem veszíthetsz el hirtelen, egy éjszaka alatt 120 milliárd dollárt" – kommentálta a független Gradient Analytics elemzője a New York Times-nak az A.I.G. esetét. Donn Vickrey szerint már szeptember közepéig fel kellett halmozódnia több tízmilliárd dollár hiánynak, a cég könyveléséből azonban nem mutatható ki ez a folyamat.

Mitöbb, májusban 60 milliárd dolláros részvénycsomagot bocsájtott ki a vállalat és mindenkit biztosított arról, hogy nincsenek finanszírozási problémák.

Vickry és más elemzők szerint a cég vezetői hónapokkal az állami segítségnyújtás előtt tudták, hogy óriási veszteségeket könyvel el a cég. Erre utal, hogy a jelek szerint az A.I.G. illetékesei a színfalak mögött összeütközésbe kerültek a pénzügyi manőverek miatt. Az auditálást végző PricewaterhouseCoopers pedig hónapokkal a krach előtt figyelmeztette a céget gyengeségeire.

A Kongresszus most igyekszik felderíteni, mi történt a cégnél, a múlt tisztázása pedig a jövőre nézve is fontos lehet. Mit a lap írja, az A.I.G. átstruktúrálásával megbízott Edward M. Liddy már jelezte: előfordulhat, hogy további költségvetési összegekre van szüksége a vállalat feltámasztásához. Az elemzők már megfogalmazták aggodalmaikat amiatt, hogy a nem megfelelő ellenőrzés mellett adagolt állami forrás kevésnek bizonyulhat, ha az ingatlanpiac tovább szűkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.