BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

További 1200 milliárd dolláros segély kell az amerikai bankoknak

Az FBR Capital Market szerint a 700 milliárdos segélycsomag édeskevés, további 1200 milliárd dollárra van szükségük a bankoknak, hogy stabilizálódjék a piac, privát befektetők ugyanis nem vállalják a kockázatot, hogy feltőkésítsék a pénzügyi szektort.

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter a 700 milliárd dolláros segélyből eddig 290 milliárd dollárt különféle bankok és az AIG feltőkésítésére használt el, a maradékból pedig nyilatkozata szerint a hitelezést szeretné fokozni. Az FRB azonban az eddig tőkeinjekciókat bírálta: ezek ugyanis bár javították a pénzintézetek tőkehelyzetét, a költségvetés felé adósságba is verték őket, és ennek terhe a többi részvényesre hárul, nekik kell viselniük a veszteségeket.

A cég szerint csak a valódi rendes részvényekbe fektetett állami tőke hozhat eredményt. Ilyenekből összesen 1000-1200 milliárd dollár értékben kellene vásárolnia a nyolc legnagyobb hitelintézetben, hogy helyre állíthassa a befektetők bizalmát, és sikeresen megküzdjön a nagy gazdasági világválság óta bekövetkezett legmélyebb krízissel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.