BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

43 dollár fölé ment az olajár

A nyersolaj ára a hordónkénti 43 dolláros szint fölé emelkedett szerdán. A befektetők figyelmüket az OPEC várható kitermelés csökkentésére fordítják, amivel a szervezet a nyersolaj árak stabilizálódását akarja elérni.

Az OPEC a várakozások szerint napi 1,5 millió hordóval csökkenti a kitermelést, és erről a tagországok december 17-i értekezletükön döntenek majd. Ez a várakozás máris az árak lefelé irányuló mozgását váltja ki. Ugyanakkor ma teszi közzé az amerikai energiaügyi minisztérium a nyersolaj-és petrolkémiai készletek múlt heti alakulásáról az adatokat, amelyek a készletfelhalmozódás folytatódására utalnak, egyben jelzik az elmúlt hónapok gyenge amerikai olajkeresletét.

Egyes elemzők most azt mondják, az árak a jövő év közepére a 60-70 dolláros szintre emelkedhetnek, mivel a mostani árcsökkenés legalább olyan szélsőséges, mint volt az év elejei áremelkedés. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent januári lejárata 99 centes emelkedéssel 42,52 dolláron volt. Kedden a Brent 2,02 dollárral csökkent. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 1,2 dollárral 43,27 dollárra emelkedett januári szállításra. Ez a kontraktus kedden 1,64 dolláros esés után 42,07 dolláron zárt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.