BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ésszel vásároljunk! - kéri a PSZÁF

A túlzott mértékű hitelfelvétel veszélyeire figyelmeztető háttéranyagot tett közzé internetes honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az intézmény a közelgő karácsonyi ünnepek kapcsán azt kéri: gondosan mérlegeljünk minden körülményt, mielőtt hitelszerződést írnánk alá.

„Elhalmozni szeretteinket a legcsodálatosabb ajándékokkal felemelő érzés, de eladósodni csak azért, hogy minél értékesebb meglepetés kerüljön a fa alá, nem érdemes” – áll abban a háttéranyagban, amit a karácsonyi ünnepek közeledte kapcsán tett közzé a pénzügyi felügyelet. A dokumentum leszögezi: a számtalan akciós ajánlat közt válogatva gondoljunk arra is, hogy a kölcsönt hosszabb távon kell majd törleszteni, és az ilyenkor megjelenő akciós hitelek csak a futamidő egy bizonyos időszakában, jellemzően csak az első pár hónapban biztosítanak kedvezményeket. Érdemes tehát mérlegelni, hogy vajon belefér-e költségvetésünkbe a havi törlesztési díj - még akkor is, ha netán megemelkedik - és nem haladják-e meg a különböző kölcsönök az anyagi lehetőségeinket.

Amennyiben a kölcsön mellett döntünk – írja a felügyelet -, tartsuk észben, hogy a kamat mellett még számos egyéb díj és költség is tartozik a hitelhez.

Mindezen információk birtokában döntsünk csak arról, hogy felvesszük-e a hitelt, azt a hitelt vesszük-e fel, vagy más feltételeket ajánló szolgáltatót keresünk. Fontos tudni, hogy a hitelszerződés mindaddig nem kötelez minket, amíg azt alá nem írjuk: tegyük ezt tehát felelősséggel, mert a megállapodást követően a folyósított összeget vissza kell fizetnünk kamatokkal és költségekkel növelten – nyomatékosítja a PSZÁF.

A felügyeleti tájékoztatóban külön bekezdés tárgyalja a pénzügyi válság hatásait is: eszerint annak kiváltó okai között szerepelt az Egyesület Államokban a fogyasztás hitelekkel történő ösztönzése, a gazdaság folyamatos növekedésébe vetett hit, és az hogy az embereknek egyre több és több pénzük lesz. E kedvezőnek tűnő kilátások hatására a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók hitelezési feltételei a világ számos országában lazultak, a visszafizetéssel kapcsolatos kockázatokat sokszor nem vették kellően figyelembe. A válság hatására azonban – nemcsak külföldön, de itthon is – munkahelyek kerülhetnek veszélybe és ezzel összefüggésben jelentős teherré válhat a fennálló hiteltartozás visszafizetése. Ezért minden esetben gondoljunk további biztosítékokra, így például a hitelfedezeti biztosítás lehetőségére, amely a nem várt eseményekre nyújt teljesítési garanciát – ajánlja a tájékoztató.

A felelős hitelezési környezet kialakítása nemcsak a szolgáltatók feladata, abban a fogyasztók megfontolt döntése is közrejátszik. Mindenki egyéni felelőssége tehát, hogy saját és háztartása fizetőképességének megfelelően döntsön a hitelfelvételről – húzza alá a háttéranyag.

VGO-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.