BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína jobb híján az USA-nak hitelez, de nem a végtelenségig!

A China Daily vezércikke megjegyzi, hogy bár jelenleg javulnak az amerikai gazdasággal kapcsolatos adatokat, az Egyesült Államok nem tudja kínai kölcsönpénzből kivásárolni magát a bajból.

"Az a tény, hogy Kína jelentős mennyiségben vásárolt amerikai államkötvényeket, nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok kínai kölcsön segítségével tudja majd kimenteni magát a válságból" – idézi a China Daily-t az AFP.

Kína az amerikai jelentés szerint október végén 652.9 milliárd dollárnyi államkötvénnyel rendelkezett, ez 11.2 százalékos emelkedés az előző havi mennyiséghez képest. Az állam által üzemeltett, angol nyelvű és elsősorban a külföldnek szóló lap cikke azután jelent meg, hogy az amerikai állam nyilvánosságra hozta a fenti adatokat.

Hozzátéve, hogy súlyos következményekkel járna, ha Kína és más államok többé nem nyújtanának forrásokat az amerikai gazdaságnak. A China Daily szerint ez esetben megemelkednének a kamatok, lehetetlenné téve a pénzintézetek megsegítését. És – teszik hozzá a lap – Kína nem tudta volna "máshová tenni" a pénzét.

A megfogalmazás szerint mivel egy kevesebb lehetőség van biztonságos és nyereséges befektetésekre, Kína kénytelen amerikai államkötvényeket vásárolni, még akkor is, ha ezek hosszú távon veszteségeket okozhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.