BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Liechtenstein látszólag enged, de őrzi banktitkait

Liechtenstein, Európa egyik jelentős adóparadicsoma beleegyezett abba, hogy megossza az amerikai hatóságokkal bizalmas információinak egy részét. Az engedély viszont csak a már eljárást alatt álló személyekre vonatkozik.

Az amerikai hatóságok egy ideje Svájcban, Liechtensteinben és más adóparadicsomnak számító államokban próbálnak a rejtélyes amerikai bankszámlák nyomára akadni. Csakhogy ezek az országok éppen annak köszönhetik sikerüket, hogy a lehető legszigorúbban őrzik bankjaik titkait – írja a New York Times.

Liechtenstein most beleegyezett, hogy megosztja információinak egy részét, de csak olyan betétesek esetében, akik ellen már valamilyen pénzügyi csalás miatt eljárás indult az Egyesült Államokban. További csavar, hogy az amerikai szabályozással ellentétben Liechtenstein (Svájchoz hasonlóan) csak az adócsalást tekinti bűncselekménynek, az adóelkerülést nem. Az Egyesült Államok viszont mindkét esetben büntet.

 

Az ügyes megfogalmazásnak köszönhetően az amerikaiak szerint az engedmény "nesze semmi, fogd meg jól". Az offshore-ügyletekre specializálódott amerikai illetékes elmondta: Liechtenstein csak olyan információt ad át, amelynek már eleve birtokában vannak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.