BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tőzsdék lejmenetben, az euró gyengüléssel zárta a napot

A nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön visszatértek a lejtőre. A bankok 2-12 százalékkal olcsóbbodtak az utóbbi napok nagy emelkedéseit követő kiigazításban.

Az AstraZeneca gyógyszergyár eredménye és részvényének 6 százalékos olcsóbbodása elvette a befektetők kedvét a menedékrészvényektől is. Az általános hangulatot az is rontotta, hogy az Európai Bizottság délelőtt megjelent felmérése szerint az üzeli hangulat mélypontra került az euróövezetben, majd délután az Egyesült Államokból érkeztek újabb hírek rekord munkanélküliségről és a lakóingatlan-forgalom évtizedek óta nem látott visszaeséséről.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1 százalékos veszteséggel kezdte a napot, és előzetes adat szerint 1,8 százalékos veszteséggel 796,40 ponton végzett, 4,28 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél. Szerdán 3,2 százalékot nyert, kedden 0,1 százalékot nyert, hétfőn 3,2 százalékot nyert. A múlt héten 5,4 százalékot vesztett, majdnem hatévi mélypontra süllyedve. Az előző héten 7,3 százalékot vesztett. Tavaly 44,78 százalékot vesztett, a tavalyi év a legrosszabb volt a mutató történetében.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a DJIA 1,86 százalékos, az S&P 500 2,41 százalékos, a Nasdaq összetett mutatója 2,40 százalékos veszteségben volt.

LONDON, FRANKFURT, PÁRIZS

Csütörtökön a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 előzetes adat szerint 117,66 pontos, 2,74 százalékos veszteséggel 4177,54 ponton zárt, 5,79 százalékkal alacsonyabban, mint év végén. Tavaly 31,33 százalékot vesztett. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 86,99 pontos, 1,93 százalékos veszteséggel 4431,73 ponton végzett, 7,87 százalékkal az év végi értéke alatt. Tavaly 40,37 százalékot vesztett. Párizsban a CAC-40 59,08 ponttal, 1,92 százalékkal 3016,93 pontra süllyedt, 6,25 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Tavaly 42,68 százalékot vesztett.

VEGYES IRÁNYZAT A KŐOLAJPIACON

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj márciusi szállításra csütörtök reggel 68 centtel olcsóbb, a nyugat-európai értéktőzsdék zárása után, hordónként 45,42 dolláron, 52 centtel drágább volt a szerdai zárónál. A kőolaj ára stabilizálódni látszik 40-50 dollár között. A befektetők felfigyeltek arra, hogy az OPEC fokozatos termeléscsökkentése újabban viszonylag jól követi a kereslet apadását. Más oldalról viszont a világgazdasági fejlemények, adatok minduntalan megerősítik a gyenge kilátásokat.

A bizonytalanságot jól tükrözte csütörtökön, hogy a Brent estére kissé drágult, de az amerikai referenciafajta tovább olcsóbbodott. E vonzások és taszítások nem engedik túlságosan kilendülni az árakat, nagyobb drágulásra továbbra sem kell számítani. Alapjában minden "összeesküdött" az olaj ára ellen: az Európai Bizottság a múlt héten minden eddiginél borúsabb gazdasági előrejelzéseket adott ki, majd szintén a múlt héten újraindult a gázfolyam Oroszországból Európa felé. Minden fejlemény igazolni látszik, hogy az idén már második éve csökkenhet a világ kőolajfogyasztása, amint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jósolja.

Két egymást követő évi visszaesés utoljára 1982-ben és 1983-ban volt, az iráni iszlám forradalom és az iraki-iráni háború okozta, második olaj- és olajárválság nyomán. A gázai tűzszünettel némi politikai felár is kikerült a nyersolaj árából. A világgazdasági kilátások miatt továbbra is távolinak tűnik az 75 dolláros ár, amelyet az OPEC elérni szeretne, mondván, ilyen árszint szükséges a kutatás-fejlesztés fenntartásához a nehezen kitermelhető lelőhelyeken, későbbi hiányok elkerülése végett. Szakértők szerint 2 százalékos GDP-növekedési világátlag alatt még 70 dolláros olajár is szinte elképzelhetetlen, márpedig idén még recesszió sem zárható ki a világátlag szintjén.

Az IEA legújabb előrejelzése szerint az idén a világ kőolajkereslete napi 85,3 millió hordósnak ígérkezik átlagosan, ez 0,6 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. Az IEA szerint a világ kőolajfogyasztása tavaly 0,3 százalékkal csökkent. Az IEA az előrejelzését 1,2 százalékos világgazdasági növekedésre alapozta. Ehhez képest az IMF szerdán 0,5 százalékra csökkentette idei világgazdasági növekedési előrejelzését az addig jósolt 2,2 százalékról. Csütörtökön késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 41,53 dollár volt New Yorkban márciusra, 63 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 449,00 dollár volt Londonban, 5,25 dollárral drágább a szerdai zárónál.

AZ EURÓ ISMÉT GYENGÜLT

Az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,3080 dollár volt vételi oldalon a londoni bankközi devizapiacon, tőzsdezárás után 1,3024 dollárnál tartott, 0,0125 dollárral olcsóbban a szerdai későinél, 6,81 százalékkal gyengébben a dollárhoz képest, mint év végén. Az euró továbbra is gyenge, a rosszabbodó gazdasági előrejelzések, egyes euróövezeti tagok hitelminősítői leértékelése és a márciusban biztosan folytatódó EKB-kamatcsökkentés kilátása miatt.

Ez utóbbit az EKB vezetői, köztük a bank elnöke, csütörtökön ismét megerősítették több nyilatkozatban. Az euró gyengülését a dollárral szemben azonban fékezik az újabban ismét sorjázó, rossz amerikai makroadatok, és az, hogy gyengül a bizalom Barack Obama gazdasági mentőprogramja iránt. Így a devizapiaci mozgásokból főleg a japán jen profitál. Az euró tavaly 4,27 százalékkal olcsóbbodott a dollárhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.