BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötven dollár felett az olaj

Áttörte a lélektani, 50 dolláros szintet a WTI nyersolaj ára tegnap, miután Kuvait és Katar is bejelentette, csatlakozik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) által a múlt hónapban bejelentett kitermelésikvóta-csökkentéshez.

Ötvendolláros kőolajárra öt hete nem akadt példa a világpiacon. Az OPEC december 17-én jelentett be rekordmértékű kvótamérséklést, most pedig a két arab állam is közölte, januártól csökkenti az ázsiai térségbe irányuló szállításokat. A kurzus emelkedését az is fűti, hogy a Gazprom kevesebb mint harmadára csökkentette az Ukrajnába irányuló gázszállításait, kisebb-nagyobb mértékben blokkolva ezzel a más európai országokba irányuló exportot is. „A keresletről ismét az ellátásra helyeződött a hangsúly” – nyilatkozta a Bloombergnek Eugen Weinberg, a Commerzbank AG frankfurti elemzője. „Persze nyilvánvaló, hogy a kereslet továbbra is nagyon alacsony szinten mozog, ám a kitermelési kvóták drasztikus csökkentése és a geopolitikai feszültségek kiéleződése ellensúlyozza ezt a hatást” – tette hozzá a szakértő. A februári szállítású nyersolaj ára tegnap több mint másfél egységgel, 50,47 dollárra emelkedett a New York-i árutőzsdén, ez 3,4 százalékkal magasabb a hétfői záróértéknél. Az északi-tengeri típusú brent hordójáért tegnap délután 51,86 dollárt adtak a kereskedők, ez viszont már 4,5 százalékos napi emelkedést és szintén december elseje óta nem látott értéket jelent. „Oroszország újra politikai nyomás gyakorlására használja a földgázszállítást: ha pedig a helyzet normalizálásának módját nem találják meg kellő gyorsasággal, az komoly keresletet gerjeszthet a potenciális helyettesítő energiahordozók – gázolaj, benzin, fűtőolaj – iránt” – vélekedett Olivier Jakob, a svájci Pertomatrix GmbH ügyvezető igazgatója. Az olajár alacsony szinten tartásának persze nem kedvez az Izrael és a Hamász között immár 11 napja tartó fegyveres konfliktus sem, amelynek gyors lezárására szintén elenyésző esélyt látnak a szakértők.

A londoni azonnali piacon 842,4 dollárt adtak az az arany egy unciájáért tegnap. Az alacsony árat az is magyarázza, hogy a 900-as unciánkénti ár felé közeledve a kereslet többnyire csökkenni kezd az arany iránt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.