BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az utolsó előrejelzés is túl optimista az MNB szerint

Az előző, novemberi prognózishoz képest a külső kilátások és a pénzügyi helyzet is romlott, viszont az azóta nyilvánosságra került kormányzati csomagot versenyképesnek ítéli az MNB szakértői gárdája.

A lakossági fogyasztás 5 százalék körül csökkenhet 2009-ben, de még jövőre is tarthat a visszaesés (–1,6 százalék). Főleg ebből és a kormányzati kiadások visszafogásából adódik a 3,5 százalékos GDP-csökkenés az idei és a 0,5 százalékos a jövő évre. A beruházások 7 százalékkal eshetnek vissza.

A korábban tapasztaltaknál nagyobb zuhanással indult a nemzetközi recesszió, de ez azt is jelentheti a jegybanki stáb szerint, hogy a korábbiaknál előretekintőbben reagáltak a vállalatok, és emiatt az is lehet, hogy nem lesz olyan elhúzódó a válság, mint azt sokan most gondolják.

A nyersanyag-, főleg az olajárak az előre számítottnál jobban mérséklődtek, és a recesszió miatti keresletszűkülés hatása is megfigyelhető az infláción. A bejelentett áfa- és jövedékiadó-emelés ellenére a korábban jelzettnél alig magasabb, 3,7 százalékos pénzromlást valószínűsít az MNB 2009-re, jövőre valamivel a 3 százalékos cél alá mehet a drágulás.

A béralkalmazkodás terén látnak előrelépést: az OÉT tárgyalásain nagyon enyhe átlagos emelésben egyeztek meg, és a minimálbér is alig nő. Ám a csökkentett munkaidő béremelkedésben jelenhet meg a statisztika sajátosságai miatt, a Központi Statisztikai Hivatal ugyanis egy főre jutó keresetet mér. Az eddig adómentesen adható juttatások alapbérbe sorolása csak látszólagos bérnövekedést okozhat, valójában az összjövedelem csökkenését indukálja a lépés. A bérdinamika mindent összevetve a gazdaság teljesítményéhez mérten továbbra is magas, s nem biztosítja a vállalati szektor profitabilitását.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.