BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hazai nagybankok gyengén teljesítettek - Összevetés

Az elmúlt években megszokottól eltérően igen vegyesen muzsikáltak tavaly a legnagyobb hazai hitelintézetek, hiszen ha nem is jelentős mértékben, de minden lényeges szempontból elmaradtak a szektorátlagtól.

Az élbolyban szereplő hét nagybank közül az MKB kivételével már mind közzétette 2008-as számait, és ez alapján nem túlságosan kedvező a kép. A hat nagybank átlagosan 19 százalékos mérlegfőösszeg-bővülést ért el 2008-ban, ez nem egészen egy százalékponttal, de elmarad a szektor összteljesítményéhez képest.

A szórás ugyanakkor elég nagy az egyes szereplők között: kiugró, 31 százalék feletti növekedést ért el a K&H, 25 százalék környékén nőtt a Raiffeisen és az Erste, az OTP hazai része viszont nem egészen 9 százalékos bővülést produkált. A mérlegfőösszeg szerinti helyezésekért folyó „tolongás” ugyanakkor tavaly sem csillapodott: bár az MKB számainak hiányában a dobogós helyeket sem lehet még meghatározni, az már biztos, hogy az IEB-bel 2007 végén egyesült CIB elvesztette a második helyét, hiszen – bár mérlegfőösszege meghaladta a 3000 milliárd forintos szintet – a K&H nagyjából 150 milliárdnyi eszközállománnyal megelőzte.

Bár a Raiffeisen az előző években nagyon erősen felzárkózott a most ötödik Erstéhez, tavaly valamennyire nőtt közöttük a különbség, hiszen míg előbbi 24,6, utóbbi 26 százalékos eszközállomány-bővülést produkált.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.