BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: érdemes most eurót venni, nyárra ismét 300 fölé mehet a kurzus

Két havi csúcsra erősödött a forint a vezető devizákkal szemben, de a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint átmeneti raliról van szó, a magyar deviza hosszabb távon gyengülő pályára fog állni. Aki most 288 forintos szinten veszi meg nyári utazáshoz az euróját, az akár 20-30 százalékot is spórolhat, ugyanis a melegebb hónapokban 310 forint fölé szökhet az árfolyam „higanyszála”.

 A hazai fizetőeszköz árfolyama közel 6 forintot ingadozott tegnap az euró ellenében: a délutáni bankközi devizapiaci kereskedésben 288,97 forintra erősödött a kurzus, míg a dollár ára 217,79 forintra süllyedt. Estére pedig már a 288-as eurószint alá is süllyedt az árfolyam. A svájci frankkal szemben mozgó árfolyam benézett a 190-es szint alá is: 189,81 forint volt a tegnapi mélypont. Elemzők szerint globális hatásra kapaszkodnak a feltörekvő devizák, a lengyel zloty és a cseh korona mégsem volt képes tartani ezt az iramot. Arról nincs egyöntetű vélemény, hogy a forint-rali meddig tarthat, de szakértők azt mondják, hogy most érdemes eurót vásárolni, ugyanis a nyárra 300-as szint fölé gyengül vissza a kurzus.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a forint nem szakad el tartósan a régiós fizetőeszközöktől, amelyekre az elmúlt 8 napból 7 kedvezően hatott. A mostani erősödés mögött nincs fundamentális tényező, inkább technikai okokat érdemes kiemelni – mondja Török. Hozzátéve: bár ezek az elemzések azt mutatják 265-270-es szintre erősödik tovább a kurzus, rövid távon inkább azzal kell számolni, hogy 300 forint fölé gyengül vissza az árfolyam a következő hetekben és megtartja rendkívül széles sávú volatilitását – egészíti ki az elemzést „mentális prognózisával” Török Zoltán.

Az elemző szerint a most kezdődő amerikai vállalati gyorsjelentések és a makro adatok is napon belüli hektikus mozgást generálnak majd, vagyis a jelenlegi jó hangulat hamar el fog romlani. Török ehhez hozzáteszi, hogy a mostani ralit segíti az illikvid piac, ilyenkor az MNB hatékonyabban tudja védeni az árfolyamot. Az elemző arra számít, hogy a nyarat követően válik egyértelművé a globális gazdaság helyzete, és ekkortól állhat erősödő pályára a hazai fizetőeszköz.

A júniusi célárfolyam 300 forint, szeptemberre 280-as szintet, míg decemberre 270 forintos euró árat vár az elemző. Ősszel kezdődhet meg a kamat ereszkedés is, amelyet idén 100 bázispontra taksál Török Zoltán, az év végén 8,5 százalék lehet az alapráta.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint viszont akár sokáig eltarthat ez a mostani jó hangulat, de ez továbbra is átmeneti időszaknak számít. "A világgazdaság állapot-változása nem kedvez a magyar devizának, a 300 forint alatti euróval nem érdemes a következő években számolni" - teszi hozzá a közgazdász.

Duronelly szerint fundamentálisan gyengíti az árfolyamot, hogy visszájára fordul az az éveken át tartó folyamat, amikor a kelet-európai régió (néhány ország kivételével) adósság felhalmozásából finanszírozott növekedési pályát választott. Ez nyomás alatt tartja az árfolyamot és ez nem segíti az érdemi kamatvágást sem. Az elemző szerint évekig eltarthat a leértékelődés, ami mellett különösen nehéz lesz az euró-csatlakozáshoz szükséges árfolyam stabilitási feltételt teljesíteni.

Külföldi elemzők véleménye szerint is a nyáron gyengülni fog a forint. Rory MacFarquhar, a Goldman Sachs deviza-szakértője a minap megjelent előrejelzésében azt jósolja, hogy a következő 3 hónapban 310 forintra gyengül vissza a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama, majd az ezt követő 9 hónapban stabilizálódik a jegyzés a 290 forintos szinten.

Simon Quijano-Evans, a Credit Agricole Cheuvreux bécsi elemzője ezt azzal egészíti ki: a magyar eszközök kedveltsége addig tart, ameddig a globális piacokról jövő pozitív hatás megmarad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.