BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Érlelődik a pénzügyi rendszer reformja!"

Legalábbis Obama elnök szerdai beszédében az 1930-as évek óta nem látott horderejű, minden banki tevékenységet átfogó reformtervezetet jelenthet be – írja a Cashline iránytűje.

Ugyanakkor a kormányzat kezében is jelentős aduk összpontosulhatnak, hisz átvehetnék az irányítást és akár fel is darabolhatnák a túlzottan eladósodott, rendszerszintű kockázatokat magukban hordozó nagybankokat. Persze más felügyeleti szervet is létrehoznának a meglévők mellett, ami mondjuk olyan kérdéseket vet fel, hogy hogyan fog ennyi dudás megférni egy csárdában.

Mindenesetre nem lenne meglepő, ha a Fed egyfajta szuperfelügyeletté válna, hisz most is felülről igyekszik belenyúlni a dolgok folyásába, akár nyomást kifejtve a bankokra (lásd Bank of America és Merrill Lynch fúzió), bár felügyeleti szerepét így is meg lehet kérdőjelezni, hisz sok esetben a Fed "gondatlanságát" is fel lehetne hánytorgatni a jelenleg is zajló pénzügyi válság kirobbanásában.

És mivel a Fed tulajdonosi szerkezetében is találhatunk nagy amerikai bankokat, így a hitelesség is számos esetben megkérdőjelezhető, de legalábbis a transzparencia elve sérül.

Hetek óta nem volt ilyen mértékű "esés" a tengerentúli börzéken, pedig csak 2 százalékot enyhén meghaladó csökkenést mutattak zárásban a fő indexek. Az elmúlt hetek egyre élesebb állampapír piaci hozamemelkedések után pedig egyfajta éles fordulat állt be a 10 és 30 éves kötvények folyamán, hisz úgy tűnik, egyre több befektető fantáziáját kelti fel az egyre attraktívabb hozamszint, és a megélénkülő kereslet lefelé nyomta a hozamszinteket. A kötvények felé áramló pénz hosszabb távon azt is jelentheti, hogy a szereplők egyre kockázatosabbnak gondolják a részvénypiaci befektetéseket, és emiatt inkább a "biztonságosnak" tűnő amerikai állampapírok felé csoportosítják át a tőkéjüket.

Mindenesetre ha a folyamat tartósnak bizonyul, akkor kétség nem férhet hozzá, hogy a majd’ négy hónapja tartó rali a végéhez közelít, még akkor is, ha maradhatott még szufla a vételi oldalon, hisz folyamatos a tőkebeáramlás a különféle befektetési alapokba, amelyeknek el kell költeniük a pénzt, így a mostani eufórikus hangulat akár még hetekig is kitarthat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.