BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az abszolút hozamú alapok a nyerők

Az elmúlt 12 hónap hozamadatai alapján a jól kiválasztott abszolút hozamú alapok számítottak az egyik legjobb befektetésnek Magyarországon. A Bamosz adatai szerint a tőkepiacok zuhanása és az állampapírpiac gyengélkedése ellenére is sikerült 16 befektetési alapnak 10 százalékot meghaladó hozamot elérnie egy év alatt, közülük pedig minden második származtatott konstrukció volt, amelyet abszolút hozam stratégiával kezeltek.

A legjobb eredményt két OTP-s befektetési alap érte el. Az OTP Alapkezelő feltörekvő piaci származtatott kötvényalapja több mint 30 százalékot szedett magára tavaly július óta, de a globális származtatott kötvényalap hozama is meghaladta a 20 százalékot. „Elsősorban dollárban és euróban denominált vállalati és államkötvényekbe fektettük az alapok vagyonát” – mondja Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A feltörekvő piaci alap például Moszkva város kötvényéből, Mol-kötvényekből és OTP-jelzáloglevelekből is vásárolt az elmúlt egy esztendőben.

Magas maradt a múlt év egyik legsikeresebb befektetési alapjának, az Aegon Alfának a hozama is. A Soros György Quantum hedge fundjának mintájára global macro stratégiát követő alap az idén főleg magyar államkötvényekbe és diszkontkincstárjegyekbe fektetett, amelyek az átlagos hátralévő futamidőt a piaci folyamatoknak és a várakozásoknak megfelelően változtatták. Emellett származtatott termékekkel spekulált: ez kisebb mértékben részvényindexekre kötött long pozíciókat és árupiaci spekulációkat jelentett, jóval nagyobb mértékben deviza-határidős pozíciókat. Mivel az alap akár a piacok esésére is játszhat, ha a jövőben korrekció következik be, short pozíciókat nyit, hogy az árfolyamok csökkenéséből is profitot kovácsoljon a befektetőknek – közölte lapunkkal az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő.

Az Aegon és az OTP mellett a Raiffeisen és Concorde Alapkezelő három abszolút hozamú alapja szerepel még a legjobbak között. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.