BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az alapkezelők örülnek a kamatcsökkentésnek

Alapkamat. „Alapvetően pozitívan érinti az alapkezelőket a kamatvágás” – kommentálta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának hétfői döntését Temmel András, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) főtitkára. A monetáris tanács a hét elején egy százalékponttal, 8,5 százalékosra csökkentette az irányadó rátát.

Temmel szerint a csökkenő kamatszinttel az állampapír-piaci elvárt hozamok is mérséklődnek majd, az árfolyamok pedig ezzel párhuzamosan nőnek – és ez jó hatással lehet a befektetési alapok hozamára is. Szintén örvendetes lehet az alapkezelőnek, hogy ha a kamatcsökkentés hatására a bankbetétek kamata is mérséklődik, a korábbi hűtlen ügyfelek visszatérhetnek az alapokhoz. A lélektani határ a 10 százalék lehet: ha a bankok ez alatti akciós kamatokat kezdenek hirdetni, a betétekben lévő vagyon más helyekre kezd vándorolni – mondta lapunknak több alapkezelő.

A másik fő szempont, hogy a befektetők higgyenek a jelenlegi válságból való kilábalásban, a világgazdaság jövőbeli prosperitásában. Ha a befektetők a csökkenő betétkamatoknál nagyobb megtérülést keresnek, valamint nem tekintenek a betéten kívül minden befektetési eszközre mint kockázatos termékre, úgy a figyelem ismét a befektetési alapok felé fordulhat – hívták fel a figyelmet a Raiffeisen Alapkezelő szakemberei.

A tőkebeáramlás szempontjából a kamatcsökkentés legnagyobb nyertesei a pénzpiaci alapok lehetnek – mondja Temmel. Ez rá is férne az ilyen konstrukciókra, mivel tavaly október óta nagyjából 120 milliárd forinttal zsugorodott a klasszikus pénzpiaci konstrukciók vagyona. Csak tavaly októberben és novemberben összesen mintegy 100 milliárd forint távozott az alapokból.

A hozam szempontjából azonban a hosszú kötvényalapokra érdemes figyelni, ezek profitálhatnak ugyanis a legtöbbet a csökkenő állampapírhozamokból. A stabilizálódó állampapírpiacnak köszönhetően a Bamosz adatai szerint több hosszú kötvényalap is két számjegyű nyereséget hozott az elmúlt három hónapban. A legjobban az OTP Maxima teljesített: több mint 15 százalékot szedett magára. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.