BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borús kilátások a hiteleknél

Az idén tovább folytatódik a nem teljesítő hitelek arányának növekedése a bankok portfóliójában, csak a tendencia intenzitása a kérdéses – mutat rá most közzétett éves jelentésében a pénzügyi felügyelet.

A PSZÁF szerint a háztartások adóssághelyzete egyre rosszabb képet mutat: tavaly a teljes hiteladósság 30 százalékkal gyarapodott, a rendelkezésre álló jövedelmekhez mért adósságráta pedig 51-ről 64 százalékra nőtt. A változásban jelentős szerepet játszott a forint gyengülése is.

A nem pénzügyi vállalatok adóssághelyzete annyiban tűnik kedvezőbbnek, hogy e szektor pénzügyi helyzete több évre visszamenőleg, így 2008-ban is jóval stabilabb volt, mint a lakosságé. A cégek adósságának csupán harmada devizaalapú, bevételük viszont jóval nagyobb részben származik külföldi fizetőeszközből, így kevésbé érinti őket az árfolyam-ingadozás.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.