BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankhitele van? Kicsit fellélegezhet

Kissé fellélegezhetnek a devizában eladósodott lakossági ügyfelek: az állomány nagyjából 90 százalékát adó svájci frank kurzusa csaknem 16 százalékkal gyengült március eleje óta a forintéhoz képest, és ez tükröződik a törlesztőrészletek alakulásában.

Részben javul a helyzet az alpesi devizában nyilvántartott kölcsönök kamatait illetően is: az ingatlan fedezete mellett nyújtott hitelek átlagos rátái már valamelyest csökkentek a májusig tartó három hónap alatt, ám ez a személyi, illetve gépjárműhitelekre – a kockázatok emelkedése miatt – még nem igaz.

A lapunknak nyilatkozó bankok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra: bár a hazai fizetőeszköz izmosodása valóban mérsékli a törlesztőrészleteket, az igazán érezhető változáshoz tartós és jelentős forinterősödésre lenne szükség. Emellett a havi terheket nagyban befolyásolja a kamatok alakulása is.

Az ügyfelek optimistábbak lettek: a Nielsen piackutató adatai szerint márciusban a válaszadók 65 százaléka számára jelentett komoly problémát a hitel törlesztése, addig júniusban ez az arány 38 százalékra esett.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.