BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyár van, és nincs semmi baj?

Eltelt a 2009-es év fele, s egyelőre úgy fest, a tőkepiacok ideiglenesen fellélegeztek a januári és februári borzalmak után. A közel negyedik hónapja tartó rali, a Lehman Brothers bedőlése a valaha bekövetkezett legnagyobb csőd előtti szintre (25,66 alá) nyomta vissza a Chicago Board Options Exchange volatilitási indexét, a VIX-et. A jelenlegi szint is magas még, az átlagosnak mondható 20-as pont felett található. A befektetők sejtik, hogy a nehezét maguk mögött tudhatják, de a többség még bizonytalan a talpra állás gyorsaságát illetően. Ez érthető, hiszen láttunk már korábban is ilyen VIX-szinteket, amelyeket a piacok zuhanása követett. Egy hasonlóan fontos hangulatindikátor, az equity put/call arány is azt mutatja, jobb óvatosnak lenni.

Az S&P 500 mindeközben 1998 óta a legjobb negyedévét (+15,2 százalék) tudhatja maga mögött, s az olaj ára ugyanezen időszak alatt 41 százalékkal nőtt. Az optimista hangulatot minden bizonnyal fenntartotta az úgynevezett window-dressing jelenség negyedévenkénti felbukkanása. A pénzügyi elméletekben tárgyalt „kirakatrendezés” során az alapok kezelői a rosszul teljesítő részvényeket a negyedév közeledtével jól teljesítőkkel helyettesítik, hogy a beszámolóik kedvezőbb képet mutassanak.

Ami a jövőt illeti, rövid ideig még folytatódhat az emelkedés, de ezt követően elképzelhető, hogy mind a bika, mind a medve hívei (a szerző a korrekcióra számítók táborát erősíti) csalódni fognak, és a piac egy szűk sávba szorul, amely megteremtheti majd a késő 2009-es, 2010-es emelkedés alapját. Márciusban még a hosszú távú P/E szintek alatt lehetett kereskedni a részvényekkel, azonban a papírok ma már nem olcsók, a vállalati kötvénybefektetések komoly konkurenciát jelentenek. Ahogy az emelkedés fokozódott, úgy csökkentek az eredményvárakozások is. Meglepetést tartogathat még az amerikai gyorsjelentési szezon, ahol akár még kedvező számokat is láthatunk, de egyre növekszik a munkanélküliség, és a válság okozta takarékoskodás nem a fogyasztás irányába hat. Jelen pillanatban nincs igazi fundamentális katalizátor, amely szignifikánsan feljebb hajthatná a piacot a jelenlegi szintekről.

Más a helyzet a Távol-Keleten, ezen belül is Kínában. Itt valóban úgy fest, V alakú recesszióval álltunk szemben. A legfrissebb kínai beszerzésimenedzser-index 53,2-re nőtt a májusi 53,1-es értékről. Az 50 feletti értékek gazdasági növekedést, konjunktúrát indukálnak. Kína ipari termelése már negyedik hónapja emelkedik, működik a 4000 milliárd jüan (585 milliárd USD) értékű gazdaságélénkítő program, és ehhez társul még a rekordmértékű banki hitelezés is. Az év első öt hónapjában újonnan folyósított banki hitelek állománya közel háromszor nagyobb volt, mint az előző év ugyanezen időszakában, és biztatók az exportmegrendelésekben bekövetkezett emelkedések is. A Shanghai Composite Index az idén először 3000 pont fölé emelkedett, és a nyersanyagpiaci árak is elindultak felfelé. A réz ára kilőtt, s az elmúlt 22 év legerősebb hat hónapos áremelkedését tudhatja maga mögött. A kínai gazdaság a harmadik és a negyedik negyedévben minden bizonnyal tovább növekszik, és az éves 8 százalékos gazdasági bővülés elérhetővé válik.

Kína befektetési célpontnak is kiváló, és ennek megfelelően az Aegon Ázsia Részvény Befektetési Alapok Alapjában kiemelt szerepet kap a jövőben is. Az alap Kína mellett az ázsiai térségből folyamatosan válogat, és felülsúlyozza azokat az országokat, ahol az átlagosnál nagyobb növekedésre számítunk. Alulsúlyozza vi-

szont, vagy adott esetben teljes mértékben lecsökkenti az olyan országok súlyát, amelyekkel kapcsolatban pesszimisták vagyunk. Az optimalizálás eredményeként az alap évről évre messze a benchmarkja (100 százalék MSCI Far East Index) felett teljesít, jelenleg több mint 1350 bázisponttal meghaladva azt.


Tájékoztatás

Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a jövőbeli hozamok nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.