BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nagy nyugati tőzsdék is gyengén teljesítettek

A nagy nyugat-európai részvénypiacok hétfőn követték a világirányzatot, egészében meredeken lefelé.

Délután a napi veszteségek valamelyest csökkentek, miután az amerikai Fed New York-i részlegének havi felmérése a vártnál gyorsabban javuló gazdasági körülményeket jelzett New York szövetségi államban.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,2 százalékos veszteséggel kezdte a napot, és előzetes adat szerint 2 százalékos veszteséggel 922,02 ponton, e havi mélypontján végzett, 10,82 százalékkal a tavaly év végi értéke fölött. Tavaly 44,78 százalékot vesztett, a tavalyi év a legrosszabb volt a mutató történetében.

A kiábrándulást a Michigani Egyetem pénteken megjelent, augusztusi amerikai fogyasztói bizalmi mutatója okozta, amely néhány havi szerény javulás után váratlanul ismét romlásnak indult.

A New York-i érték- és árupiacok már pénteken zuhantak. Hétfőn növelte a bizalmatlanságot, hogy a frissen megjelent japán GDP-adatok közül a negyedéves növekedés adata, 0,9 százalék, épp csak nagyjából megfelelt az elemzői várakozásnak, de az éves szintre számolt növekedés, 3,7 százalék, még el is maradt az előrejelzésektől.

Nyugat-Európában az árveszteség a részvénypiac egészére kiterjedt, a fő vesztesek, mint ilyenkor szokás, a bankok voltak, részvényeik 1,5-3,8 százalék között olcsóbbodtak. A kockázatkerülés, menedékkeresés jeleként drágult a dollár és a német irányadó állampapír, a Bund. A nap végére a kötvénypiaci áremelkedés egy része elolvadt, tükrözve a részvénypiaci feszültség enyhülését.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a DJIA 1,70 százalékos, az S&P-500 2,03 százalékos, a Nasdaq piac összetett mutatója 2,37 százalékos veszteségben volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.