BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csekély az érdeklődés az áthidaló hitelek iránt

Vegyesen készültek fel eddig a bankok a kormány által meghirdetett áthidaló kölcsönök folyósítására. Egyes hitelintézeteknél – például az OTP-nél, az UniCreditnél vagy az MKB-nál – a jogszabály hatálybalépésének első napjától, vagyis július 28-tól igényelhető a hiteltípus, a CIB Banknál azonban csak augusztus 10-től, az Aegon Hitelnél pedig szeptembertől lesz elérhető. Az ügyfelek körében egyébként lenne érdeklődés a konstrukció iránt – számolnak be a bankok –, az igénylések száma azonban csekély. A Budapest Bankhoz például eddig mindössze tízen nyújtották be kérelmüket. „Érdeklődést tapasztalunk, de általánosságban elmondható, hogy az ügyfelek kevés és rendszerint téves információval rendelkeznek a konstrukcióról, így például arról, kik vehetik igénybe, és milyen feltételek mellett igényelhető” – magyarázták az Allianz Banknál.

Az áthidaló kölcsön lényege, hogy a nehéz helyzetbe került adósoknak csak egy minimális havi részletet kell fizetniük, a maradékot a kapott hitelből rendezhetik, amelynek felvételéhez az állam készfizető kezességet vállal. A kölcsön két évig kamat- és kezelésiköltség-mentes, ezt követően pedig a kamata az akkor érvényes 3 havi BUBOR lesz. Futamideje, ha munkanélküliség miatt vették igénybe, maximum 12, ha törlesztési nehézségek miatt igényelték, legfeljebb hét év.

A hitelt azonban nem kérheti akárki. Először is: nem remélhetnek segítséget azok, akiknek már hátralékos a tartozásuk. Az igénylőnek emellett igazolnia kell, hogy munkanélkülivé vált, vagy a háztartás jövedelme nem teszi lehetővé, hogy teljes egészében törlessze a lakáshitelt. A havi tízezer forintos minimális részlet csak a munkanélküliek esetében érvényes, az egyéb ok miatt nehéz helyzetben lévőknek ennél többnyire lényegesen magasabb összeget, a háztartás jövedelmének minimum 30 százalékát kell havonta törleszteni. További feltétel, hogy igazolni kell, a hitel első, nem akciós törlesztőrészlete nem volt több a háztartás akkori jövedelmének 40 százalékánál, vagy ha ez nem lehetséges, azt kell bizonyítani, hogy az áthidaló kölcsön igénylésekor a részlet kisebb, mint a háztartás jövedelmének kétötöde. Ez viszont sok esetben azt jelenti, nem igazán számíthatnak az áthidaló hitelre azok, akik jövedelem nélkül, esetleg csak a minimálbért igazolva vették fel a hitelt, mivel a „zsebbe kapott” fizetésükből remélték törleszteni a részleteket. Aki végül átmegy a rostán, annak is érdemes alaposan megfontolni az áthidaló hitel felvételét – figyelmeztetnek a bankok. A kölcsön ugyanis csak azokon segít, akik a kétéves átmeneti időszak alatt valóban rendezni tudják az anyagi helyzetüket. A moratórium letelte után ugyanis két hitelt kell párhuzamosan törleszteni, így alaposan megemelkedhet a részlet. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.