BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét a csúcsra törnek a latin-amerikai alapok

Megszaladt a latin-amerikai részvénypiacokba fektető alapok árfolyama az idén – derül ki a Morningstar adataiból. A chicagói székhelyű, befektetési termékeket kutató cég felmérése szerint ez az alapkategória eddig az év nyertese, január óta átlagosan 67,5 százalékos hozamnak örülhettek azok, akik valamilyen latin alapban forgatták a pénzüket. Ez nem csoda, a dél- és a közép-amerikai piacok ugyanis az idén nagyon jól teljesítettek. A brazil Bovespa index több mint 35, a mexikói Bolsa csaknem 25, az argentin Merval pedig több mint 60 százalékot emelkedett.

A Morningstar adatai szerint ezt a legjobban a ProFunds UltraLatin használta ki, árfolyama több mint a duplájára hízott az év eleje óta. A konstrukció ezt úgy érte el, hogy versenytársai átlagánál lényegesen több közszolgáltató és iparinyersanyag-üzletágban érdekelt cég részvényeinek az emelkedésére fogadott tőkeáttétellel. A kockázatos befektetési politikának persze árnyoldala is van: az idei kiemelkedő teljesítmény dacára az alap egyéves időtávon több mint 60 százalékos mínuszban áll.

Jobban haladnak a mínuszok ledolgozásában a hagyományos részvényalapok. A BlackRock dél-amerikai papírokba fektető alapjai például több mint 70, a JPMorgan konstrukciói több mint 60 százalékot szedtek magukra január óta, és a Fidelity-alapok árfolyama is másfélszeresével lett nagyobb. A négycsillagos minősítéssel büszkélkedő BlackRock Latin America a pénzügyi szektort súlyozta felül, és ezzel elérte, hogy egyéves vesztesége alig 10 százalékosra szelídüljön.

A Hozampláza portálon a hazai befektetők számára elérhető latin-amerikai részvényalapok is hasonló teljesítményekkel büszkélkedhetnek. Tavaly ilyenkori árfolyamukhoz képest még 10-15 százalékos mínuszban állnak ugyan, az elmúlt fél évben azonban már 40-60 százalékot magukra szedtek. Ennél kicsit szerényebb, ám még mindig impozáns, 30 százalék körüli hat hónapos nyereséggel büszkélkedhet a Credit Suisse dél-amerikai kötvényalapja. Hosszú távon is jó befektetésnek bizonyult egyébként a latin piac, ötéves időtávon évente átlagosan több mint 20 százalékos hozamot értek el a portálon megvásárolható alapok. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.