BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kicsi lett a garantált hozam

Szűk két hét múlva lesz három éve annak, hogy 0-ról 20 százalékosra emelték a kamatadó kulcsát. Ennek apropóján 2006 nyarán számos garantált befektetési alapot indítottak a hazai alapkezelők, kamatadó-mentességgel és bizonyos feltételek teljesülése esetén kimagasló hozamokkal kecsegtetve a klienseiket. A konstrukciók egy része mostanában jár le, a várható hozamok azonban többnyire meszsze járnak attól, amelynek ígéretével a forgalmazók becsalogatták az ügyfeleket.

A K&H Alapkezelőnek szeptemberben fut ki két tőke- és hozamvédett alapja: egy forintban és egy dollárban denominált. Előbbinél három esztendőre 70, utóbbinál 30 százalékos maximális hozamot ígért az alapkezelő, ám a befektetési jegyek mostani árfolyamából egyelőre úgy tűnik, a minimálisan garantált nyereségnél sokkal többre nemigen számíthatnak a befektetők. Szintén mostanában jár le a Budapest Alapkezelő Dupla Trendje, amelynél azt ígérték, akár esnek, akár emelkednek az árfolyamok, profitálhat a befektető. Ám hiába tombolt az elmúlt hónapokban felváltva a bika és a medve a részvénypiacokon, a befektetőknek az árfolyamok mostani állása szerint valószínűleg kicsi hozammal kell beérniük. Nagy pénzt, úgy tűnik, egyedül csak az MKB Pagoda befektetői remélhetnek; a szeptemberben lejáró konstrukcióban ugyanis az alapkezelő másfélszeresére gyarapította a pénzüket, eddig évesítve 16,41 százalékos hozam üti a markukat.

Az idén lejárt garantált alapok között egyébként kevés ért el jó eredményt. Az egyik kivétel a Budapest Alapkezelő Világválogatottja volt, amely az ázsiai részvénypiacok, az ipari fémek és egyes iparágak teljesítményéből ígért részesedést, és ezzel valamivel több mint 24 százalékos hozamot termelt három esztendő alatt, vagyis évente 7,5 százalék körül teljesített. Az alapok többsége azonban bőven a bankbetétek alatt hozott a konyhára. A januárban lejárt MKB Gránit nem fizetett hozamot, az Erste Garantált Alap 4. csak azt a hozamot fizette ki, amelyet minimálisan vállalt, a K&H tucatnyi lejárt alapja közül mindössze kettő fizetett a garantáltnál valamicskével többet.

Az OTP Alapkezelőnek három alapja futott ki az idén. Közülük a tőkevédelmet garantáló Osztalékcsúcsot két esztendeje egy 12 százalékos kamatot fizető akciós betéttel kombinálva adták el a klienseknek. Az alap hozama azonban lejáratkor legfeljebb a látra szóló betétekéivel vetekedhetett, alig több mint egy százalékot ért el két év alatt. A két hozamvédett konstrukció, a Quality Plusz és a Linea minimum 5 százalékos hozammal kecsegtette a befektetőket a három év egészére, végül ezt egy kicsit magasabbra, 6-7 százalékosra sikerült feltornázni, vagyis évesítve nagyjából 2,5 százalékot hoztak a konyhára. Alig teljesített ennél valamivel jobban az MKB Világszám és a HVB Triatlon 2.

A CIB Alapkezelő Profitmix sorozatában euróban és dollárban nyilvántartott konstrukciók is indultak, ezek közül négy ebben az évben járt le, többnyire szintén halovány eredményekkel. Az évesített hozamuk 0,77–2,92 százalék közé esett, a legjobban az egyik dollárban denominált alap teljesített. Bár a zöldhasú alapkamatához képest a csaknem 3 százalékos évesített hozam jónak tűnik, a magyar befektetők szája ízét keserítheti, hogy az alap indulása és zárása között a forint 13 százalékot erősödött a dollárhoz képest, így ezt a nyereséget a hazai fizetőeszközben számolva elbukták. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.