BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Örülhetnek a devizaadósok

Az elmúlt két kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank 100, illetve 50 bázisponttal csökkentette irányadó rátáját, így a hazai alapkamat hétfőtől 8 százalékra mérséklődött. Utoljára 2008 áprilisában volt ilyen alacsony szinten a ráta.

A ThomsonReuters által megkérdezett 23 elemző átlagosan 7,25 százalékos jegybanki alapkamatot vár az év végére. Az elemzői becslések 6 és 8 százalék között szóródnak, így várhatóan az elkövetkező hónapokban további vágások jöhetnek. A csökkenő alapkamat következtében olcsóbbá váló források mérsékelhetik a bankok likviditáshiányát, amely a hitelezés felfutásához, valamint a kamatlábak csökkenéséhez vezethet.

Az MNB statisztikái szerint a hazai devizahitelesek legnagyobb része svájci frankban van eladósodva. Így a hazai fizetőeszköznek az alpesi devizával szembeni árfolyammozgásán kívül a törlesztőrészletek nagyságára a svájci kamatfelár is jelentős hatást gyakorol. Az alpesi deviza 3 hónapos LIBOR kamatfelára a február végi fél százalékról 0,32-ra csökkent. A mérséklődő kamatok következtében a hitelintézetek az új kondíciókkal juthatnak alpesi devizában hitelhez, amelynek igénybevételével viszszafizethetik a már fennálló tartozásukat, és már a kedvezőbb feltételekkel kell a kamatokat fizetniük.

Mindezek mellett a forint kisebb megingásokkal töretlenül erősödött az elmúlt hónapokban. A hazai fizetőeszköz izmosodásának legfőbb okaként a válság végébe vetett hit erősödését nevezik meg az elemzők: a nemzetközi pénzügyi piacokon erősödött a kockázatéhség, és így a befektetők a feltörekvő piacok felé fordultak. A tendenciák következtében hazánk irányában is erősödő befektetői bizalomnak köszönhetően az idei év mélypontjának számító március 5-i 215,47 forintról egészen a 176 forintos árfolyam közelébe erősödött az alpesi deviza kurzusa. Ez szintén a devizahitelek törlesztőrészleteinek csökkenése irányába ható tényező lehet.

Az elmúlt hónapokban már csökkent a háztartásoknak nyújtott frankalapú lakáshitelek átlagkamata is: a jegybank szerint a februári 6,18 százalékos értékről június végére 5,76 százalékra mérséklődött az átlagos ráta.
A hitelintézeteket azonban semmi nem kötelezi arra, hogy a forint gyengélkedése idején egyoldalúan módosított szerződések feltételeit a számukra kedvezőbbé váló piaci környezet miatt enyhítsék. Így előfordulhat, hogy a bankok a költségeik további csökkenését nem kizárólag a törlesztőrészletek arányos mérséklésére használják fel. VÁ


Nem kódex kellene

A szerződésmódosítás és a törlesztőrészletek mértékének emelése csak akkor lehet indokolt lépés, ha azt forrásoldali költségváltozások indukálják – jelentette ki Rajné Adamecz Ildikó.

Véleménye szerint nem elsősorban önkorlátozó magatartási kódexre, hanem a hitelesek érdekében hatékonyan fellépő és széles jogkörű, független fogyasztóvédelmi szervezetre lenne szükség.


Véleménye szerint nem elsősorban önkorlátozó magatartási kódexre, hanem a hitelesek érdekében hatékonyan fellépő és széles jogkörű, független fogyasztóvédelmi szervezetre lenne szükség.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.