BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reagálni kell a változó igényekre

Új termékkínálatukba olyan elemeket építettek be, amelyek a magasabb kockázatú portfóliókat is biztonságosabbá teszik, egyúttal elősegítik a vonzó hozamok lehetőségét – említette ezt a lépést dr. Farkas András, a Brokernet Investment Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese az idei újításaik között, amelyekkel a változó ügyféligényekre kívántak reagálni, minél gyorsabban.

- Egy esztendővel ezelőtt aligha gondolhatták a hazai befektetők, hogy pár hónap elteltével nagy veszteségekkel kell szembenézniük, amit többen komoly krízisként éltek meg.

- S bár az elmúlt hónapok számottevő erősödést hoztak a részvénypiacokon, mi a közel kétszázezer ügyféllel rendelkező Brokernet Zrt. tapasztalata: mennyiben módosult a hazai lakosság hozzáállása a pénzügyi termékekhez?

Az ügyféligények alakulását nézve azt tapasztaljuk, hogy a főbb elemek nem változtak. Az emberek egy évvel korábban is alapvetően olyan megtakarítási célokat tartottak szem előtt, mint például egy lakás vásárlása, de mindenekelőtt a nyugdíjas éveikről, a gyermekeik jövőjéről vagy a családi vésztartalékokról való gondoskodás. A recesszió ugyanakkor arra mindenképpen rávilágított ügyfeleink számára is, hogy a gazdaságban bármikor előfordulhat egy lejtmenet, s az ilyen helyzetekre tudatosabban kell felkészülniük. Egy-egy piaci visszaesés hosszabb időtávon szemlélve korántsem meglepő, ilyen kilengéseket korábban is rendszeresen produkált a világgazdaság. Csak éppen egy olyan időszakban, amikor a piacok évekig meneteltek felfelé, és gyakorlatilag minden papíron vonzó hozamokat lehetett elérni, az ember hajlamos volt azt hinni, hogy ez örökké tart. S amikor bekövetkezett egy nagyobb korrekció, akkor a többség ezt úgy élte meg, hogy eljött a világvége. Azon a téren mindenesetre érzékelhető mozgás, hogy a magánszemélyek a hagyományosan biztonságosabb portfóliók irányába mozdultak el. A portfóliókínálatunkban korábban is fellelhetők voltak ilyen termékek, ám amikor egyes konstrukciókon igen magas hozamokat lehetett realizálni, akkor azok voltak a népszerűbbek. A piaci magatartást mindig a veszteségtől való félelem és a nyereség iránti vágy ellentétes erőhatásai alakítják. Recesszió idején a félelem felerősödik, de a befektetőket az utóbbi hónapokban már ismét a hozamkilátások izgatják jobban.


- Egy hosszabb időtartamot nézve ugyanakkor a fellendülés mellett a lejtmenet is benne van a levegőben, csak éppen kérdés, hogy a magánszemélyekben milyen mértékben tudatosul mindez…

- Éppen ezért új termékstruktúránkba olyan elemeket építettünk be, amelyek biztonságosabbá tudják tenni az egyes portfóliókat, egyúttal a vonzó hozamok lehetőségét is elősegítik. Ilyen például az Aviva által a kérésünkre kifejlesztett „stop loss” és „start buy” funkció, amely lehetőséget biztosít ügyfeleinknek arra, hogy egy általuk előre megadott részvényárfolyam-csökkenés bekövetkezése esetén megtakarításaikat konzervatívabb portfóliókba tehessék át mindaddig, amíg a számukra jó szelek vissza nem térnek. Az újításnak igen nagy sikere van, főként azért, mert ezzel a lépésünkkel valós igényekre adtunk gyors választ. Ugyancsak rendkívül sikeresnek bizonyult egy másik idei újdonságunk, az „all time high” garanciát biztosító új portfóliók sora is – az Aviva mellett a Generali és a CIG is kínál ilyen lehetőséget ügyfeleinknek –, ezek a futamidő alatt meghatározott mérési időpontokban bármikor elért legmagasabb hozamot fizetik lejáratkor, azaz biztosítják az ügyfél számára, hogy a futamidő alatt valaha elért nyeresége ne csökkenhessen, egy esetleges újabb jövőbeni megingás a lejáratkor ne érinthesse. S miután hosszabb távon felfelé menetelő piacokra számítanak az elemzők, ez a garanciaszint folyamatosan emelkedhet majd. E különleges egységalapok közül többet a Brokernet Csoport legújabb tagja, a Quantis Zrt. menedzsel. További különleges újdonságként az Uniqa fejlesztette ki ügyfeleink számára azt, hogy meghatározhatják, a gördülő garancia hány évre szóljon – ez fontos és egyedülálló elem a jellemzően 15 évnél is hosszabb időtartamú nyugdíjcélú biztosítások esetében.


- A Brokernet Holding „testközelből” látja az ügyféligények alakulását, hiszen tanácsadói szinte napi kapcsolatban állnak a magánszemélyekkel. Mi a tapasztalat, hogyan élték meg a gazdasági krízist?

- Minél több ügyféllel beszélgetünk, annál inkább azt érzékeljük, hogy a nyugdíjhelyzet egyre komolyabb aggodalmat kelt bennük, ráadásul a gazdasági válság nyomán az is mind élesebben körvonalazódik számukra, hogy a jövőbeni nyugdíjuk tényleges értéke súlyos veszélynek van kitéve. A várható havi néhány száz eurós nyugdíj aligha lesz elegendő a megélhetésükhöz, nem beszélve arról a közel kétmillió emberről, aki minimális járulékfizetése következtében legfeljebb a mindenkori nyugdíjminimumra, azaz úgy száz euróra számíthat. Ennek köszönhetően mindinkább erősödik az emberekben az öngondoskodás tudata, s az a piaci szereplő, amelyik ezzel tisztában van, a mostani helyzetben különösen növelni tudja a teljesítményét. Egyre többen érdeklődnek ugyanis a nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségek iránt. Az idei esztendőt jellemző tényezők közé sorolható az is, hogy a kockázati (baleseti, rokkantsági, haláleseti) elemek iránti igény növekedésnek indult. A gazdasági helyzet alakulása nyomán ugyanis egyre több emberben látszik tudatosulni, hogy egy esetleges baleset vagy egy súlyosabb betegség komoly nehézségeket okozhat a családnak, éppen ezért érdemes az ilyen helyzetekre is felkészülniük. A portfóliónkban hangsúlyosabban jelentek meg a kockázati elemek, egyes esetekben beépített formában, másutt választható opcióként. A lecsengő recesszió egy másik érdekes tapasztalata, hogy a magánszemélyek mellett erős pszichológiai nyomást gyakorolt a vállalati ügyfélkörre is, ennek egyik következménye, hogy fogékonyabbá váltak az általunk közvetített pénzügyi megoldásokra.


- Egy gazdasági összeomlás esetén lényeges, hogy a magánszemélyek ne essenek pánikba, ne veszítsék el a pénzügyi piacokba vetett bizalmukat…

-Úgy látom, ilyen esetekben nagy szükség van felkészült tanácsadóinkra, akik képesek elmagyarázni ügyfeleiknek a helyzetet, nehogy fejvesztve a rossz időpontban történő eladások mellett döntsenek. A veszteség ugyanis mindaddig csak látszólagos, amíg az árfolyamok csökkenésével érintett portfólióelemek értékesítésével azt nem realizálják. Vagyis a valóságban semmit sem kell veszítenie az ügyfélnek, ha kivárja az árfolyamok közép- és hosszabb távon valószínű emelkedését. Ügyfeleink többsége emellett nyilván nem pontosan a legmagasabb árfolyamok elérésének napjain fektette be a pénzét, éppen ezért még látszólagos veszteségeik sem a csúcshoz képest számított százalékokban mérhetők. Ráadásul az elmúlt hónapokban a mínuszok fele vagy esetenként ennél is nagyobb hányada már visszajött, s a piaci elemzők szerint egy-két éven belül az általunk közvetített részvényportfóliók ismét elérhetik korábbi szintjeiket. Jelenleg egységnyi befektetési összeggel több egységhez juthat ügyfelünk, mint ha a csúcs közelében vásárolt volna. A leggazdagabbak – például Warren Buffett – pontosan emiatt folyamatosan vásároltak az elmúlt évben. Miért ne követhetnénk mi is a példájukat? Ha mondjuk fél áron kínálnak egy porszívót, akkor azt nem habozunk megvenni, ám ha azt látjuk, hogy egy részvényhez fél áron lehet hozzájutni, akkor menekülünk tőle. Ez a legtöbb esetben rossz beidegződés. A tanácsadóink ezen a téren is próbálnak segíteni ügyfeleinknek. Fontosnak tartjuk a részletes tájékoztatást, a hazai piacon egyedülállóan részletes igényfelmérő beszélgetést folytatunk az ügyfelekkel, komplex szolgáltatást nyújtva számukra, hogy a jövőbeni pénzügyi nehézségeket minél felkészültebben és könnyebben vészelhessék át – vagy előzhessék meg a segítségünkkel. Miután kikecmeregtünk a recesszióból, e tapasztalat fényében jobban láthatjuk, hogy öngondoskodás nélkül a jövőben milyen veszélyesen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.