BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Világbank jóváhagyta Magyarország egymilliárd eurós hitelét

A Világbank 1,4 milliárd dollár értékben nyújt kölcsönt Magyarországnak a pénzügyi stabilitás és a befektetők bizalmának visszanyerése érdekében.

A Világbank mai közlése szerint a most megítélt 1,4 milliárd dolláros (1 milliárd euró) kölcsön a Magyarországnak nyújtandó 19,8 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag része. A pénzügyi támogatást a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság nyújtja Magyarországnak.

A tavaly októberben kérvényezett kölcsön célja a fiskális stabilitás és a pénzügyi rendszer fenntarthatóságának biztosítása. "Magyarországot a fejlődő gazdaságok körében az elsők között érte el a válság.

A kormány jelentős lépéseket tette a pénzügyi szektor biztonságáért, a befektetői bizalom helyreállításáért és a válság kezeléséért, ahogyan ezt a közelmúltban lebonyolított nemzetközi kötvénykibocsátás sikeres is bizonyítja" – mondta John Pollner, a Világbank csoportvezetője.

A kölcsön célja a kormány reformtörekvéseinek támogatása. Ennek részei:

  • A fiskális reformok támogatása a hosszú távú makrogazdasági stabilitás és a befektetői bizalom helyreállítása.
  • A pénzügyi szektor támogatása a bankok megfelelő likviditásának biztosítására
  • A nyugdíjreform támogatása a fenntarthatóság érdekében és a magán pillér megerősítése
  • Az egészségügyi reform támogatása a költségek csökkentésére és a hozzáférés javítására
  • Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.