BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE-PARIS-2024
turizmus
nyaralás
magyar turista európa
külföld

Jó hír a vendéglátásnak: újra elözönlik Európát a külföldi turisták

A kontinens lassan, de biztosan visszanyeri a koronavírus-járvány előtti vonzerejét. Az EU-ba egyre több külföldi turista érkezik, akik óriási lendületet adhatnak a tagállamok gazdaságainak.

Az uniós szálláshelyeken az Európán kívülről érkező külföldi vendégek által eltöltött éjszakák aránya 12,6 százalékról 15,6 százalékra emelkedett 2022 és 2023 között, ami azt jelenti, hogy a nem európaiak által eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 60 millióval, vagyis az év minden estéjén átlagosan 164 ezerrel emelkedett – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.

FRANCE-PARIS-2024
turizmus
nyaralás
magyar turista európa
külföld
Ismét emelkedni kezdett az Európába érkező külföldi turisták száma / Fotó: Hans Lucas via AFP

Az uniós statisztikai hivatal közlése szerint az EU-tagállamokban a 2022-es 2,8 milliárddal szemben tavaly összesen mintegy 2,9 milliárd vendégéjszakát regisztráltak a turisztikai szálláshelyek, ebből közel 1,6 milliárd volt a belföldi turisták, 1,4 milliárd pedig a nemzetközi vendégek által eltöltött vendégéjszaka.

A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák 62,4 százaléka más uniós országból érkezett turistákhoz kötődött, 21,4 százaléka pedig európai, de nem uniós országbeli turistákhoz.

Az uniós szálláshelyek 7,1 százalékát tavaly észak-amerikai turisták foglalták el, míg az ázsiai vendégek a 4,6 százalékát, a közép- és dél-amerikai vendégek a 2,2 százalékát, az óceániai régió vendégei 1 százalékát, az afrikai látogatók pedig 0,7 százalékát.

A jelentésből kiderült az is, hogy az uniós szálláshelyek mintegy egymillió férőhellyel bővültek. Amíg a tagországokban regisztrált szálláshelyeken 2022-ben mintegy 28,9 millió férőhely volt elérhető, addig ezek száma tavaly 29,2 millióra bővült. Megjegyezték: Olaszország és Franciaország szállásai az unióban rendelkezésre álló férőhelyek valamivel több mint egyharmadát tették ki 5,2 millió, illetve 5,1 millió szálláshellyel. Az említett két országot Spanyolország és Németország követte 3,8 millió, valamint 3,4 millió férőhellyel.

A tengerpartokon található uniós szálláshelyeken a külföldi vendégek 1,4 milliárd éjszakát – 48 százalék – töltöttek tavaly. A legtöbbet Málta, majd Ciprus és Görögország tengerparti szálláshelyein. A legkevésbé kihasznált tengerparti szálláshelyek Belgiumban voltak, majd Romániában, Németországban és Szlovéniában – tájékoztatott az uniós statisztikai hivatal.

Négy magyar turisztikai attrakció is Európa élvonalában

Veszprém, Sárvár, Esztergom és Tokaj-Hegyalja is rangos díjat kapott. A Green Destinations idén is összeállította az év legjobb fenntartható turisztikai desztinációinak 100-as listáját.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.