BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét erősödik a forint

Mérsékelt ütemben ismét erősödik a forint: az eurót 267,27 forinton jegyezték szerdán délelőtt negyed tízkor a bankközi kereskedelemben, szemben a kedd délután negyed ötkor tartott 268,07 forinttal.

A dollár jegyzése 177,93 forint 1,5018 dolláros euró árfolyam mellett a kedd délutáni 179,34 forint és 1,4948 euró/dollár után.

A svájci frankot 177,00 forinton jegyzik 177,38 forint után, 100 japán jent pedig 201,48 forinton 202,61 forint után.

A dollár továbbra is alapvetően gyengülő pályán mozog a piac megítélése szerint, az arany újabb rekordot állított be 1.178 dolláros unciánkénti áron és a táblázatelemzők szerint már az 1.200 dolláros határt veszi célba. Az olajár is magához tért a keddi visszaesésből és ismét 76 dollár felett jár. A tőzsdék nem mutatnak egyértelmű követendő irányt a hosszú amerikai hétvége előtt.

A dollár újbóli gyengülési szakaszát alapvetően a Fed keddi gazdasági előrejelzése vezette be, mivel pozitív értelemben módosította 2009-es GDP növekedési prognózisát. A javuló kilátások tükrében erősödött a befektetői kockázatvállalási hajlandóság.

Az euró/dollár árfolyam alakulását az 1,5000-as ellenállási küszöb áttörésének sikere vagy kudarca befolyásolhatja lényegesen. Az árfolyam az 1,5020 és 1,5050-es felső, valamint 1,4920 és 1,4890-es alsó ellenállási pontok között mozoghat.

A piacok figyelme makrogazdasági mutatók sokaságára szegeződik majd a nap folyamán. A reggeli órákban decemberi fogyasztói bizalmi indexet tesz közzé a német GfK gazdaságkutató intézet, kora délelőtt hozzák nyilvánosságra a brit harmadik negyedéves GDP adatot, majd a délutáni órákban az amerikai tartós fogyasztási cikkek október forgalma, a személy jövedelmek alakulása, munkanélküliségi adatok, új lakások értékesítése, valamint nyersolaj készlet adatok alakulása következik.

A térségbeli devizák árfolyamára a fentiek mellett hatással lehetnek a lengyel makrogazdasági adatokból a gazdasági fellendülés várható üteméről levonható következtetések. Nyilvánosságra kerülnek az októberi lengyel kiskereskedelmi forgalom és munkanélküliségi adatok. Kamatdöntő ülést tart a lengyel jegybank és a piaci várakozások szerint 3,5 százalékon hagyja alapkamatát. A kamatdöntésnek csak ettől eltérő esetben lehet árfolyam befolyásoló hatása.

A zloty árfolyama a várakozások szerint 4,11-es euró árfolyam környékén szűk sávban mozog majd a nap folyamán.

A cseh korona szerdán nem számíthat belföldi tájékozódási pontokra, a nemzetközi piaci hangulat alakulását követi majd 25,90-es euró árfolyam környékén.

A forint árfolyama is a hét eleje óta tartott 268 forintos euró árfolyam körüli 1-2 forint széles sávban várható. Az év hátra lévő részére már nem várnak lényeges árfolyam változást a piacon, 265-272 forint közötti euró árfolyamra számítanak.

Mindhárom deviza alapvetően a nemzetközi befektetői hangulat alakulását követi, amit az euró/dollár árfolyam mozgása viszonylag pontosan tükröz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.