BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: nem fog padlót a kőolaj-arany páros

A héten harmadszor járt történelmi csúcson az arany árfolyama tegnap, miközben a kőolaj drágulása már a recessziós kilábalást fenyegeti – mondja a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). Szakértők szerint egyhamar nem hagy alább a rali, amit keresleti nyomás és a gyenge dollár miatt áramló befektetések tartanak életben.

 Bár tegnap estére korrigáltak a jegyzések, de ez csak a jó pillanatot adja meg a beszállásra. A konszenzus továbbra is a dollár esésével számol – mondja Andrey Krychenkov, a VTB Capital elemzője, aki szerint emiatt nem fog padlót sem az arany, sem a kőolaj.

Bár a nemesfém jegyzése 10 dollárnyit korrigált tegnap beállított csúcsáról és 1113 dollár körül mozgott (köszönhetően a dollár árfolyam korrekciójának), Krychenkov még a hónap végére 1150 dollár fölötti jegyzést jósol, év végére pedig 1300 dollár körüli unciánkénti árral számol. Az amerikai könnyűolaj ára 77 dollárra süllyedt azt követően, hogy a vártnál nagyobb mértékben ugrott meg a tengerentúli kőolaj tartalék.

Az állomány 1,76 millió hordóval 337,7 millióra nőtt az elmúlt héten – jelentette tegnap az Amerikai Energiahivatal. Az elemzők 1 millió hordós növekedést vártak, mint néhányan kiemelték: a mostani adat szerint a kereslet még jó darabig alacsony szinten maradhat.

Más előrejelzések (például a Golmans Sach) szerint 85 dollárba fog kerülni egy hordó WTI az év végén. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) arra figyelmeztetett: a nyersolaj árának növekedése fékezheti a kereslet élénkülését és ezáltal a válságból való kilábalást is. "Ha az elmúlt időszakban tapasztalt ugrás folytatódik, az hátráltathatja a válság leküzdését"- állítja az IEA, hozzátéve: ebben az esetben az olaj iránti kereslet is csak lassan áll helyre, miközben a rali 2010-ben is kitart.

Jövő hónapban ül össze a világkitermelés 40 százalékát biztosító OPEC, ha a kőolaj árfolyama 75 dollár fölött ragad, várhatóan a szervezet növeli az energiahordozó felszínre hozott mennyiségét – jósolják szakemberek.

Az arany a héten harmadszorra állít be új historikus értéket tegnap: a nemesfémért tegnap délelőtt 1123,38 dollárt kértek. A statisztikák azt mutatják, hogy évtizedek óta nem látott sebességre kapcsolt az arany drágulása: 1982 óta nem volt ilyen meredek egymást követő 10 nap, hogy az arany árfolyama töretlenül emelkedett volna. Az idei lehet a 9-ik év, hogy többet kérnek a sárga fém unciájáért december 31-én, mint annak az évnek a januárjában, ilyen egyenletes árfolyam emelkedésre pedig 1948 óta nem volt példa. Szemléletes, hogy októberben könyvelhette el a legnagyobb hó-közi drágulást a nemesfém (5,7 százalékot), viszont november első két hetére már elérte ezt a szintet a nemesfém, amelynek jegyzése több mint 5 százalékot emelkedett elseje óta.

Szakértők szerint két tényező hat a piacon: egyfelől a fundamentális oldalról a fizikai kereslet megugrása, köszönhetően a világ nagy tartalékait őrző országok arany vásárlásainak. Másfelől a hagyományosan eladóként megjelenő jegybankoknak, akik most értékőrzőbb eszközökbe kezdik áthelyezni tartalékállományukat, így kínálat helyett, várhatóan egyre nagyobb keresletet támasztanak az arany piacon.

A Nemzetközi Valutaalap márciusban hirdetett meg 400 tonnányi arany aukciót, ebből a múlt héten India és Sri Lanka több mint 200 tonnát felvásárolt. Valószínűleg a maradék arany értékesítésével sem lesz probléma, várhatóan Kína is nagyobb készletet fog vásárolni a következő hónapokban. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy még van hova emelkednie az árfolyamnak, ugyanis az inflációval korrigált 1980-as szint értéke 2227,84 dollár, vagyis a historikus csúcs kétszerese.

Az árupiacokat jellemző általános drágulást a dollár gyengélkedése hajtja: az amerikai fizetőeszköz 1,5048-ról, két heti mélyből valamelyest visszakapaszkodott tegnap 1,48-ra. Marc Faber, befektető szerint az arany nem korrigál vissza 1000 dollár alá, sőt, az alacsony kamatok miatt, ma még inkább olcsóbb befektetésnek számít a sárga fém, mint 2001-ben– teszi hozzá. Faber szerint is a jegybankok fogják felhajtani a keresletet, ami miatt év végére akár 1300 dollárra is drágulhat az arany.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.