BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OPEC és a dollár közösen küldték padlóra az olajat

Az olaj ára másfél havi mélypontra süllyedt, miután az olajtermelő országokat tömörítő OPEC tagjai közölték, hogy nem változtatnak a termelésen. Az árcsökkenést a dollár erősödése is támogattta.

Kora délutánra 74,80 dollárra csökkent a januári jegyzésű nyersolaj ára Európában. A háttérben az OPEC áll: Líbia, Kuvait, Algéria és Katar illetékesei ugyanis vasárnap úgy nyilatkoztak: nem változtatnak a kitermelés mértékén december 22-én tartandó ülésükön. Ali Naimi, a szaúdi olajminiszter hozzátette, hogy az elmúlt két hónapban tapasztalt, 80 dollárhoz közelítő ár teljesen megfelel számukra – tudósít az AP.

Ez és a készletek nagysága az elemzők szerint az olaj árának féken tartását támasztja alá. A jelenséget pedig tovább erősítette ma a dollár erősödése is, a befektetők ugyanis az olajat és a nemesfémet választják az infláció elleni védekezésként, ha a zöldhasú gyenge. Az amerikai Munkagyi Minisztérium pénteki közlése szerint az állástalanok aránya 10 százalékra csökkent, a bejelentés ralit indított el, a dollár pedig az elmúlt időszak trendjét megfordítva erősödni kezdett.

Mint arról a Világgazdaság beszámol, megosztottak az elemzők a kőolaj heti árfolyammozgásával kapcsolatban. A megkérdezett 41 közgazdász közül 21 vélte úgy, hogy esik az energiahordozó jegyzése, öten drágulásra számítottak, míg 15-en semlegesen nyilatkoztak a Bloomberg körkérdésére. A bizonytalanság nem véletlen, mert bár nagy nyomás nehezedik a fekete arany árfolyamára – amely a múlt héten szinte végig veszített értékéből –, pénteken mégis közel egy százalékkal drágult, miután az amerikai munkaerő-piaci hivatal közzétette, hogy novemberben 10 százalékra csökkent az állástalanok száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.