BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP pénzügyi igazgatója a két kockázati tényezőről

Futószalagon érkeznek az MNB-s kommentárok, az elmúlt napok interjúit figyelembe véve borítékolhatónak tűnik a jövő hétfői kamatdöntésen egy 25 bázispontos vágás (ezzel 6, 00 százalékra csökkenne a ráta), a jövőben azonban változatlanul a globális szentiment marad meghatározó az üléseken véleményünk szerint.

A devizaárfolyamok és Ukrajna a két fő kockázati faktor - jelezte Bencsik László, az OTP pénzügyi igazgatója egy interjúban. Az ukrán leánynál első körben a jelzáloghitelek bedőlése jelentett problémát, később a vállalati hitelportfólió minőségromlása okozott aggodalmat.

Ezen faktorok nem jelentenek újdonságot, többé-kevésbé minden befektető tisztában van ezekkel a kockázatokkal. Eredményoldalról vélhetően nem, de a kilátások kapcsán jelenthet majd izgalmat az OTP negyedik negyedéves gyorsjelentése, amely februárban esedékes.

W, mint dupla "Visszaesés"? Dominic Strauss-Kahn, az IMF elnöke szerint óvatosan kell bánni a gazdasági ösztönzőcsomagok visszavonásával, ugyanis könnyen lehet, hogy ezek után újabb lejtmenettel kell szembenézniük az államoknak – jelenti a Cashline.

Bár nyilván minden ország esetében eltér a gazdaság szerkezete, de az elmúlt hónapokban lezajlott események alapján úgy tűnik, hogy az itt-ott kialakult növekedés hátterében alapvetően a kormányzati kiadások és stimulus csomagok állnak. A magánszféra oldaláról még nem látszanak hasonló pozitív jelek, amely részben a munkaerőpiaci tendenciákon is tükröződik (nem mutatkozott sehol sem látványos fellendülés a foglalkoztatottságban). Strauss-Kahn szerint a korábban vártnál jobban alakul a világgazdasági fellendülés, bár hozzátette, hogy ennek gerince az ázsiai régióból származik.

Ez nyilván áttételesen a kínai pluszokat jelentheti, azonban a GDP-adatok tanulmányozása inkább azt mutatja, hogy a többlet 70-80 százalékát továbbra is az állami kiadások gerjesztik, a magánszférában ott sem mutatkozik érdemi felpattanás. Mint sztori azonban továbbra is remekül eladhatónak "Kína kihúz minket a gödörből" szlogen.

Nem tetszett a JP Morgan gyorsjelentése a befektetőknek, bár az egy részvényre jutó eredmény meghaladta a piaci várakozást (74 cent a 61 centtel szemben). A második legnagyobb amerikai bankcsoport főként a jelzáloghitelek kapcsán és hitelkártya-portfóliókban kényszerült jelentős leírásokra, amely megkongatta a vészharangot a befektetőkben, a lakosság pénzügyi helyzetét illetően így a szektortársak is eladói nyomás alá kerültek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.