BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esésben a forint - Átlépte a 272-es szintet az euróárfolyam

A dollár erősödésének hatására gyengültek a térségbeli devizák: az eurót csütörtökön délelőtt tíz órakor 272,08 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a szerda délután négy órai 269,51 forinttal szemben.

A dollár jegyzése csütörtök délelőtt 193,58 forint 1,4067 dolláros euró árfolyam mellett a szerda délután 190,77 forint és 1,4133 euró/dollár után.

Friss deviza- és részvénypiaci adatokat itt találhat

A svájci frankot 184,88 forinton jegyzik 182,86 forint után, 100 japán jent pedig 211,07 forinton 209,74 forint után.

A csütörtöki devizapiaci kereskedés fő vonulata a dollár erősödése, az euró gyengülése a piacok kockázatvállalási hajlandóságának mérséklődését követve, ami a valószínű kínai monetáris szigorítás hírére kapott új lendületet. Az értéktőzsdei befektetői hangulat ennek ellenére pozitív: a fordulat már az amerikai kereskedési szakasz idején is érzékelhető volt, az indexek napi mélypontjuknál kevesebb veszteséggel zártak. Az ázsiai tőzsdék vegyes eredménnyel zártak, jó néhány közülük egy százalék körüli nyereséggel, az európai tőzsdék pedig emelkedéssel nyitottak.

Az eruó/dollár árfolyam alakulását hosszú távon elemezve a szakértők az 1,2329-től 1,5143 dollárig húzódó tavalyi euró erősödési szakasz tartós, huzamosabb ideig tartó korrekciós szakaszára számítanak, esetleg az euró elmúlt napokban elszenvedett meredek árfolyam veszteségének egy kis korrekciójával.

A kelet-európai devizák árfolyamának alakulását közvetlenül meghatározza az euró/dollár árfolyam mozgása. A dollár erősödésének függvényében ez a térségbeli devizák árfolyamának gyengülését vonja maga után, de a javuló régiós gazdasági mutatók és egyre jobb gazdasági kilátások a folyamatra komoly fékező hatást fejtenek ki.

Összességében mérsékelt gyengülés, a mostanában kialakult mozgási tartomány enyhe eltolódása várható.

A zloty szerdai gyengülését átmenetinek tartják a kereskedők, és a várakozások szerint - feltételezve, hogy a decemberi ipari termelési adatok a vártnak megfelelően kétszámjegyű százalékos növekedési ütemet mutatnak - a zloty ismét célba veheti a 4,00-ás euró árfolyam áttörését.

Az euró/forint mozgását a dollár erősödésének folytatódása határozza meg. Az árfolyamot a mostanában kialakult 266-270 forintos sávban várják, feltételezve, hogy a dollár nem erősödik tovább jelentősebb mértékben. Ellenkező esetben a forint mozgási tartománya a 270 forintos euró árfolyam határ fölé tolódhat el.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.