BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiirthatatlan a devizahitel

A válság leültével ismét kiújulhat a devizahitelezés veszélye Kelet-Európában, ahol a magas kamatok miatt a gazdaságpolitikának választania kell: vagy engedi erősödni a külföldi pénzben felvett hitelezést, vagy szabályozni próbálja azt – állítják a Fitch Ratings szakértői.

Michael Steinbarth, a Fitch vezető elemzője szerint az egyedüli megoldást a szabályozás szigorítása jelenthetné az újabb hitelkiáramlás megakadályozására, de mivel ez a növekedést veszélyezteti, a kormányok aligha mutatnak hajlandóságot az állami felügyelet szigorítására.

Steinbarth ezért rövid távon nem lát megoldást a problémára, amely súlyos pénzügyi egyensúlyhiányokkal fenyeget, s az országok bankrendszerét is megterheli.

Hosszabb távon az euró bevezetése megoldást jelenthetne, de éppen az árfolyamok elszabadulása és a pénzügyi fegyelem megbomlása miatt ennek a lehetősége öt-tíz éves távra kitolódott.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.