BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szomorú hírek a devizahiteleseknek - 200 fölé is mehet a svájci frank

Bár az év első hónapjában viszonylag kedvezően alakult az euró és a svájci frank átlagos kurzusa a devizahitelt törlesztő adósok szempontjából, elemzők szerint – rövid távon legalábbis – nem túl fényesek a kilátások, s akár 200 forint fölé is drágulhat az alpesi deviza.

A szakemberek véleménye szerint ugyanakkor 2010 második fele már javulást hozhat a forint árfolyamában, ám várhatóan ez sem lesz elég a tavalyinál sokkal jobb átlagkurzus eléréséhez.

A pillanatnyi forintárfolyam megtekintéséhez kattintson ide!

Pedig a Bloomberg által számolt átlagárfolyam eddig nem alakul rosszul. A közös deviza egységéért tegnapig átlagosan 269 forintot kértek a kereskedők a bankközi devizapiacon, a frank pedig az első négy hét alapján 182 forintos átlagon áll.

Ehhez képest az utóbbi évek mélypontját hozó 2009-ben az euró 280, a frank pedig 185 forintos átlagot produkált, 316, illetve 215 forintos mélypont mellett. (Az idegen fizetőeszközökben eladósodott lakossági ügyfelek szempontjából 2007 volt az aranykor: akkor az euróért átlagosan 251, a frankért 152 forintot kértek, és a kurzusok nagy kilengése sem borzolta az adósok idegeit.)

Márpedig a hazai háztartások devizahitelekkel szembeni kitettsége változatlanul nagyon magas. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a lakossági és egyéni vállalkozói banki ügyfelek kölcsöneinek kétharmadát euróban, svájci frankban és (kisebb részben) jenben tartják nyilván, amely még mindig több mint 5000 milliárd forintnyi adósságtömeget jelent. (Ebből nagyjából 4500 milliárdot a frankalapú hitelek tesznek ki, amelyek túlnyomó része ráadásul hosszú, öt éven túli lejáratú jelzálogkölcsön.)

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.