BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német jegybankelnök lehet az EKB vezetője

Vélhetően Axel Weber, a német szövetségi bank elnöke lesz az Európai Központi Bank (EKB) új elnöke - tűnik ki a Wirtschaftswoche jelentéséből.

A német gazdasági hetilap szerint ugyanis Angela Merkel német szövetségi kancellár (CDU) egyengeti az útját az EKB csúcsposztja felé.

A lap úgy tudja, hogy a közeli napokban tartandó informális EU csúcson Merkel széles körű többséggel bír ahhoz, hogy biztosítsa a portugál Vitor Constancio megválasztását az EKB alelnöki tisztére.

Ezzel pedig kiütné Weber egyetlen konkurensét, az olasz Mario Draghit a versenyből, mivel az íratlan szabályok szerint nem töltheti be mindkét tisztelt Dél-Európából érkező szakember.

Az EU pénzügyminiszterei a február 15-16-án tartandó találkozójukon döntenek az EKB alelnöki posztjának betöltéséről. Noha a jelenlegi elnök: Jean-Claude Trichet utódjának megválasztása formálisancsak a jövő évben esedékes, Constancio megválasztása Weber esélyét biztositaná. S Merkel e törekvése élvezi Franciaország támogatását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.