BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mai nap sem az euróé

Szerdán is folytatta mélyrepülését az euró, amely 10 havi gyenge szinten, 1,33-as váltó értéken forgott a dollárral szemben. Az euró gyengélkedése kihat a feltörekvő piaci devizákra is, a forint például az elmúlt 24 órában a 265-ös szint fölé korrigált.

Ráadásul a Nordea Bank mára időzítette annak az elemzésének a publikálását, amely szerint, ha Észtország euró csatlakozási kérelmét elutasítaná Frankfurt, az az egész kelet-közép európai térségre csapást jelentene.

 Visszatérve az euróra, korábbi elemzések arra számítottak, hogy a hét végére akár meg is nyugodhatnak a kedélyek a közös fizetőeszköz körül, ugyanis a holnap kezdődő Brüsszeli-csúcsra várták sokan a görögök pénzügyi megsegítésének végső közös megoldását, sőt maga a görög kormány is ezt az időpontot tűzte ki célul, ameddig el lehet dönteni, hogy európai, vagy valamilyen nemzetközi szervezettől kérjen támogatást országa.

 A csúcstalálkozó előtt bár úgy tűnik, hogy alapvető kérdésekben meg fognak tudni egyezni a nagyobb tagállamok, elsősorban Franciaország és Németország; nevezetesen arról, hogy a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is beveszik a létrehozandó hitelkeret összeállításába.

A döntésre, egyenlőre idegesen reagált a közös pénz, főleg az angol fonttal szemben veszített jelentős mértékben értékéből. De más pénznemmel – így például a svájci frankkal szemben is - folytatódott a zavar devizapiacon. A biztosítékot az csapta ki, hogy a Fitch Ratings eggyel lejjebb, „AA-„ra sorolta le Portugália adósságának minősítését, negatív kilátás mellett, jelezve, hogy a görög válság csak a kezdet, lesz még szekrényből kihulló csontváz.

Most mindenki azt találgatja a piacon, ki lehet a következő. Persze sokat sem kell töprengeni, a legtöbben már mutogatnak Spanyolországra.

Az sem kedvezett az eurónak, hogy a német kormány – amely az IMF-fel közös csomag előterjesztője volt – nem volt képes teljes egységet felmutatni a kérdésben, míg Angela Merkel kancellárasszony makacsul közölte, hogy német adófizetői pénzből nem fog segítséget nyújtani az unió legnagyobb deficitet felhalmozó államának. Addig Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter – aki végig ellenezte az IMF bevonását – azt hangsúlyozta: kivételes esetről lesz szó, amely a görög válságra nyújt majd egyedül megoldást.

Elemzők, sőt a hitelminősítők szerint az eurózónát félkész struktúrára alapították, amely kritikus esetben nem tudja saját intézményrendszerén keresztül kezelni tagállamainak problémáját, ez pedig a közös pénz hitelességét ássa alá.

Borítékolható valamilyen válasz az eurózóna tagállamaitól a holnap kezdődő ülésen, például újra szóba kerülhet egy közös irányítás alatt működő európai hitelminősítő felállítása. Vagy, hogy az Európai Központi Banknál fedezetként elhelyezhető tagállami kötvények lazább besorolás mellett is elfogadhatja Frankfurt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.