BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A változó feltételek ellenére egyre népszerűbb a forinthitel

A hazai irányadó kamatráta csökkenésével párhuzamosan egyre népszerűbbé válik a forinthitelezés, még úgy is, hogy az új szabályok szerint a forinthiteleknél a kihelyezett hitel nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 75 százalékát.

A hazai irányadó kamatráta csökkenésével párhuzamosan egyre népszerűbbé válik a forinthitelezés, miközben devizahitel-állományukat igyekeznek leépíteni a háztartások és a vállalatok is – olvasható ki a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a hazai hitelintézetek januári összevont mérlegéről kiadott jelentéséből.

Hatályba léptek hétfőn "a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról" szóló (köznyelven: devizahiteleket korlátozó) kormányrendelet azon passzusai, amelyek maximálják a hitel/fedezet arányt. A hitelezhetőségi limiteket csak június 11-től kell alkalmazni.

Az alacsony kamatkörnyezet hatására ugyanakkor már nem olyan népszerűek a bankbetétek, emiatt zsugorodik a hitelintézetek mérlege. E tekintetben kétirányú folyamat hat egyszerre – állapítja meg az MNB –: egyfelől a lakosság továbbra is nettó hiteltörlesztő, vagyis leépíti – főleg deviza- – hiteleit, másfelől március óta példátlan mértékű volt a pénzkivonás a bankbetétekből.

Igaz, főleg a forintbetétekből vettek ki tetemes, mintegy 117,3 milliárd forintnyi összeget, míg a devizabetétekbe 19 milliárdot helyeztek el. Érdekesség, hogy a forinthitel-állomány viszont 6,2 milliárddal növekedett januárban, elsősorban a 8,2 milliárd forintos nettó hitelfelvétel következtében.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.