BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törleszti hiteleit a lakosság

A hazai irányadó kamatráta csökkenésével párhuzamosan egyre népszerűbbé válik a forinthitelezés, miközben devizahitel-állományukat igyekeznek leépíteni a háztartások és a vállalatok is – olvasható ki a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a hazai hitelintézetek januári összevont mérlegéről kiadott jelentéséből.

Az alacsony kamatkörnyezet hatására ugyanakkor már nem olyan népszerűek a bankbetétek, emiatt zsugorodik a hitelintézetek mérlege. E tekintetben kétirányú folyamat hat egyszerre – állapítja meg az MNB –: egyfelől a lakosság továbbra is nettó hiteltörlesztő, vagyis leépíti – főleg deviza- – hiteleit, másfelől március óta példátlan mértékű volt a pénzkivonás a bankbetétekből. Igaz, főleg a forintbetétekből vettek ki tetemes, mintegy 117,3 milliárd forintnyi összeget, míg a devizabetétekbe 19 milliárdot helyeztek el. Érdekesség, hogy a forinthitel-állomány viszont 6,2 milliárddal növekedett januárban, elsősorban a 8,2 milliárd forintos nettó hitelfelvétel következtében.

Tavaly összességében javult a bankok hitel-betét aránya: míg 474 milliárd forinttal zsugorodott a lakosság hitelállománya, addig 114 milliárdnyi tőkét helyeztek el magyarországi bankoknál. A rekordalacsony hazai alapkamat, valamint a hektikus forintmozgás is erősíti a háztartások nettó törlesztői pozícióját, a múlt hónapban például kétszer annyi devizahitelt fizettek vissza, mint amennyi forintkölcsönt vettek fel: 8,2 milliárd forintnyi hitelfelvétel mellett 16, 4 milliárd forintot törlesztettek devizában.

A gazdasági tevékenység élénkülésére utalhat, hogy a vállalatok januárban – május óta először – nettó hitelfelvevők voltak, vagyis ebben a szegmensben is az egyre népszerűbbé váló forintkölcsönök felvétele már meghaladta – az elsősorban devizában történő – hiteltörlesztés öszszegét. Az MNB adatai szerint a vállalati hitelállomány 50,7 milliárd forinttal nőtt. A cégek ugyanakkor mind a forint-, mind a devizabetéteiket apasztották, előbbit 168,3, utóbbit 26,3 milliárd forinttal. GT

Tovább esik a lakáshitelpiac

A kamatcsökkenés hatására szűkül a forint-, illetve a devizaalapú lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója közötti különbség: míg az előbbieké csökkent januárban, addig az euróalapúaké nőtt. Kivételt csak a személyi kölcsönök képeztek.

Az ingatlanpiac pangása súlyosan érinti a hitelezést: az új szerződések értéke januárban tízéves mélypontra esett a forinthitelek esetében, az euró-hitelek 14 havi mélybe csúsztak, frankalapúból pedig még soha nem kötöttek ilyen keveset.

Az ingatlanpiac pangása súlyosan érinti a hitelezést: az új szerződések értéke januárban tízéves mélypontra esett a forinthitelek esetében, az euró-hitelek 14 havi mélybe csúsztak, frankalapúból pedig még soha nem kötöttek ilyen keveset.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.