BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyors vagyongyarapodás

Márciusban több mint 100 milliárd forintos tőkenövekményt könyvelhettek el a hazai befektetési alapok. Az elsősorban lakossági befektetőktől érkező pénzek nyomán az alapok összvagyona a hónap végére történelmi csúcsra, 3344 milliárd forintra emelkedett – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz). A korábbi történelmi csúcsot jelentő 3200 milliárd forintos összvagyont több mint két éve, 2008. február végén mérték. Márciusban a befektetési alapok vagyonát a tőkebefektetések mellett 82 milliárd forint hozam is növelte, így egy hónap alatt 5,8 százalékos volt a bővülés.

Temmel András, a Bamosz főtitkára az eredményeket kommentálva megállapította, hogy a kamatcsökkentések, a márciusban meglóduló tőkepiacok, valamint az alapok közelmúltbeli magas hozamai is hozzájárultak ahhoz, hogy folytatódott a nagyarányú tőkebeáramlás a szóban forgó befektetési formákba. A Bamosz összefoglalója szerint a kisbefektetők a 420 befektetési alap közül a pénzpiaci, a rövid lejáratú kötvény-, az ingatlan- és a garantált alapokat kedvelik a legjobban. A rövid távú befektetések minden bizonnyal az elmúlt hónapokban végrehajtott folyamatos kamatcsökkentéseknek, valamint a további kamatvárakozásoknak köszönhetik népszerűségüket. A központi irányadó ráta mérséklődésével ugyanakkor a bankok betétgyűjtési akciói is egyre inkább alábbhagynak, s ezzel párhuzamosan folyamatosan növekedhet a többi befektetési alaptermék iránti érdeklődés is. Ahogyan ez a folyamat már az elmúlt hónapok értékesítéseit is jellemezte.

A befektetési alapok vagyonának márciusban elért történelmi csúcsa könnyen megdőlhet márciusban, legalább is erre utalnak a hóközi adatok – állapította meg lapunknak Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. Az elmúlt időszakban a pénzpiaci és a kötvényalapokba folytak be jelentősebb összegek, és ez a tendencia jelenleg is tart. Egyre többen érdeklődnek a részvényalapok iránt is, ám sok befektető még mindig óvatos, a 2008 őszén kezdődött nemzetközi pénzügyi-gazdasági mélyrepülés eredményeként szerzett rossz tapasztalatok csak lassan oldódnak. Forián Szabó Gergely ugyanakkor úgy véli, hogy a hazai befektetési alapok vagyongyarapodásában idővel nagyobb szerepet kapnak majd a részvények, különösen akkor, ha a kamatadóra jó ellenszernek bizonyuló tartós befektetési számla lehetőségét kihasználó ügyfelek a bankbetéteket más befektetési formára cserélik. Az óvatosság jegyében vélhetően először inkább a pénzpiaci és a kötvényalapok lesznek még népszerűbbek, s majd csak utána következhetnek a részvények.

A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója már az elmúlt egy évet „erős” esztendőnek tartja, s a jövőben a szektor további izmosodását várja. A szakember 2010 végéig ötszázalékos vagy akár még annál is alacsonyabb jegybanki alapkamatszinttel számol, majd a tartósan mérsékelt irányadó ráta mellett megindulhat a hozamlehetőségek fokozott kihasználása, ez a szektor még további izmosodását eredményezheti. Piaci szakértők úgy vélik, az elmúlt esztendő legnépszerűbb befektetési formája a vállalati kötvények voltak, amelyekbe vagy közvetlenül, vagy befektetési alapokon keresztül invesztáltak az ügyfelek. A szektorban a nemzetközi válság csillapodásával párhuzamosan megindultak a fejlesztések is. VG




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.