BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itthon is fellendülhetnek a tőkebefektetések

Felvásárlások. Az idén újraéledhet a fúziók és felvásárlások (M&A) globális piaca, mivel a gazdaság szereplői nagy lehetőségeket látnak a szektorok bővülésében és a globalizációs trendekben – állítják piaci elemzők. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik – teszik hozzá –, hogy a vállalati fúziós és akvizíciós ügyletek volumene a közeli jövőben valószínűleg még nem tér vissza a korábbi csúcsra. Globális szinten az elemzők 35 százalékos növekedést várnak az M&A piacon 2010-re, és további 23 százalékos bővülést prognosztizálnak 2011-re.

A növekedés motorjai minden bizonnyal a technológiai vállalatok lesznek – derül ki a BDO International könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó cég elemzéséből. Az elmúlt időszak hazai viszonyait értékelve a társaság megjegyzi, hogy a magyar vállalkozásokba 2007-ben és 2008-ban 491 millió, illetve 488 millió euró kockázatitőke-befektetés történt, míg 2009-ben kevés számú és csökkenő értékű tranzakció valósulhatott meg. „Azt valószínűsítjük ugyanakkor, hogy a tavalyi gyenge év után 2010-ben ismét fellendülés jön ezen a területen. Megfigyelhető, hogy az egyes szektorokban kialakuló nyomott árazások miatt a szakmai befektetők érdeklődése újra növekszik a régió iránt” – mondja Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Magyarország partnere. A szakember hozzátette: ahhoz, hogy Magyarország profitálni tudjon az újra fellendülő tőkebefektetésekből, a kedvező gazdasági környezet mellett ígéretes befektetési célpontokat, vonzó projekteket kell felmutatnia. VG


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.