BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakáshitel: tarolnak az egyszerű és átlátható ajánlatok

Érezhetően átalakult a gazdasági válság nyomán a hazai lakáshitelpiac, ennek eredőjeként ismét az egyszerűbb és átláthatóbb konstrukciók kerültek előtérbe – jelentette ki a CIB Bank által megrendezett tegnapi sajtótájékoztatón Árva András, a hitelintézet lakossági üzletfejlesztési vezetője. 2010-ben – tette hozzá – több tényező is kedvező hatást gyakorolhat a lakáshitelpiacra: ezek közé tartozik, hogy csökkent az ingatlanátruházási illeték, a tervekkel ellentétben mégsem vezették be az ingatlanadót, illetve az is, hogy a kínálati árak mérséklődtek a magyar lakáspiacon.

A forintalapú hitelek szempontjából pedig kedvező az MNB-alapkamat folyamatos csökkenése is, illetve az is élénkítheti a piacot, hogy a bankok folyamatos díjelengedési promóciókkal próbálják nagyobb bátorságra ösztönözni az ügyfeleket.
Pocsarovszky Károly, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője rámutatott: a krízis egyik legnagyobb vesztese nyilvánvalóan az ingatlanszektor, amit alátámaszt, hogy a tavaly épült 32 ezer új lakással szemben az idén már csak 20 ezer átadása várható. A visszaesés az ingatlanárak alakulásán is tükröződik: Budapesten átlagosan 8-10 százalékos árcsökkenést regisztráltak 2009-ben, vidéken pedig bőven meghaladta a 10 százalékot a mérséklődés mértéke. Ez a folyamat lassabb ütemben bár, de folytatódhat az idén is: a GKI szakértői 6-8 százalékos árcsökkenésre számítanak az ingatlanpiacon, ám ezzel együtt a mérséklődés üteme lassul, és remélhetőleg később meg is fordul a tendencia.
Lamboy Judit, a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője szerint a tavalyi év rendhagyónak bizonyult a lakossági ingatlanhitelek szempontjából is, hiszen a 90 napon túli késedelemben lévő ügyletek mennyisége több mint kétszeresére emelkedett. Az ügynökhálózat által értékesített ingatlanhitelek portfóliójának minősége ugyanakkor – hasonlóan a többi banknál tapasztaltakhoz – nagyságrendekkel rosszabb az átlagnál, így a CIB Bank úgy döntött, hogy kiiktatja ügynöki kapcsolatait, még akkor is, ha ez átmeneti piacvesztéssel járhat.
A kilátásokat illetően úgy vélekedett: a forinthitelek súlya tovább emelkedhet az új kihelyezéseken belül, igaz, az ügyfelek több mint 60 százaléka még mindig devizahitelért fordul a bankhoz. Ez a hányad azonban jelentősen javulhat, és van rá esély, hogy még ebben az évben megforduljon az arány.
Lamboy Judit közölte: a hitelintézet ettől a héttől még kedvezőbb feltételek mellett kínálja a forintban, piaci alapon, hároméves kamatperiódus mellett nyújtott hitelét. Azoknak az ügyfeleknek pedig, akik még hosszabb időtávra kiszámítható kamatú – és törlesztőrészletű – kölcsönt szeretnének igényelni, egy ötéves kamatperiódus mellett kínált változat bevezetését is tervezi a hitelintézet. BM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.