BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beindult az alapdömping

Újdonságok. Úgy tűnik, 2010 végképp a befektetési alapok éve lesz Magyarországon. Már az első három hónapban is tíz új alapot indítottak a piaci szereplők, azóta azonban még jobban felpörgött a piac. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének határozatait böngészve kiderül: április elejétől további nyolc konstrukciót vettek nyilvántartásba, emellett jelenleg másik nyolc alap jegyzése zajlik.

Az alapkezelők lelkesedése érthető. Az egyre alacsonyabb alapkamat és betéti kamatok miatt az alternatív befektetési formák egyre népszerűbbek a lakosság körében. Ennek is köszönhető, hogy a befektetési alapok vagyona a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint március végére történelmi csúcsra, 3344,5 milliárd forintra emelkedett. A másik esemény, ami a malmukra hajtja a vizet, a tartós befektetési számlák (tbsz) bevezetése volt. Ezeknek a megnyitói kamatadó-kedvezményben részesülhetnek, ha befektetésüket legalább három évig nem törik fel, ötéves tartás után pedig mentesülnek a kamat- és árfolyamnyereség-adó alól.

E hosszabb távon gondolkozókat érdemes lehet többéves futamidejű befektetési alapokkal megcélozni – vélekedik a piaci szereplők egy része, az új konstrukciók többsége ugyanis határozott futamidejű alap. Az OTP Alapkezelő például kifejezetten a tbsz-re ajánlja jelenleg jegyezhető Dupla Fix Plusz II. hozamvédett konstrukcióját, amely a bő öt évre járó 16 százalékos garantált hozam mellett a BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) országok részvénypiacának emelkedéséből ígér részesedést. Szintén kifejezetten az adókedvezményes számlatulajdonosoknak készült a Concorde Alapkezelő Nyilasi 2015 Spekulatív származtatott befektetési alapja, amely viszont a hazai zárt végű konstrukciók többségével ellentétben nem ígér sem tőkevédelmet, sem hozamot. Az alapkezelő ehelyett abszolúthozam-stratégiával próbál minél nagyobb nyereséget elérni a befektetők számára.

Szintén öt és fél éves az MKB most jegyezhető Természeti Kincsek fantázianevű hozamvédett alapja, amely a nyersanyagpiacok emelkedéséből ígér a garantált 15 százalékon felül pluszhozamot a klienseknek. Az alap eurós, tőkevédett változatban is elkészült, annak futamideje azonban rövidebb, mindössze 3,5 év, igaz, euróban dominált alapot a tbsz-re nem lehet vásárolni.

Bár a tbsz-ek adómentességét célszerűnek tűnik kivárni, a rövidebb futamidők mellett tette le a voksát több cég is. A K&H Alapkezelő most is a már jól bevált „háromszor fizető” konstrukcióval kísérletezik, immár kilencedik alkalommal. Ez az alap 3,5 éves futamidejű, és összesen 10 százalékos hozam kifizetését garantálja. Az Ersténél is 3,5 év múlva jár le az úgynevezett tartós hozamvédett alap, amely szintén minimum 10 százalékos nyereséget ad a befektetett pénzre, az extraprofit pedig a BRIC országok részvénypiacán múlik. Még rövidebb, mindössze hároméves lejáratú a Raiffeisen futball-világbajnokságra készült tőkevédett konstrukciója, a Sztárválogatott, amely a dél-afrikai torna szponzorai részvényárfolyamának emelkedéséből ígér részesedést. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.