BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizahitelek átváltása: a bankok várják a konkrétumokat

Az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankok érdemben nem tudják megítélni, milyen lenne a hatása a devizahitelek állami segítséggel tervezett forintra átváltásának, várják az elképzelés konkrét feltételeit.

Matolcsy György, az Orbán-kormány leendő nemzetgazdasági minisztere a TV2 Mokka című műsorban múlt pénteken azt mondta egy kérdésre válaszolva: a devizahiteleseknek felkínálják a jelzáloghitelek "forintosításának" lehetőségét egy állami devizakövetelési alapon keresztül. Megjegyezte, hogy ez a megoldás - aminek részleteit most dolgozzák ki, és ami egyébként már nyolc országban működik - "sokba kerül majd a bankrendszernek".

Horváth Krisztina, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, mely pénzintézet az egyik legjelentősebb lakossági hitelállománnyal rendelkezik az országban, elmondta: egyelőre várja a leendő új kormány konkrét elképzeléseit a devizahitelek forintra átváltásának módozatairól, konkrét feltételeiről. Horváth Krisztina úgy értesült, hogy ez a vélemény alakult ki Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter felvetésével kapcsolatban a bankszövetség szakemberei között is.

Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági stratégiáért felelős igazgatótanácsi tagja egy keddi budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nemzetgazdasági szempontból is fontos a jelzálogpiac forinthitelek felé terelése, csökkent az alapkamat, így kedvező a bankok lehetősége arra, hogy a jövőben növeljék a forintalapú kölcsönök arányát.

Az MTI kérdésére elmondta: kevés még az információ ahhoz, hogy érdemben meg lehessen ítélni a leendő új kormány nemzetgazdasági miniszterének javaslatát, miszerint segíteni és ösztönözni kell, hogy a devizahitelesek forintra váltsák át fennálló devizakölcsöneiket.

Az Erste Bank sajtóosztályán az MTI azt a tájékoztatást kapta, hogy a hitelintézet szintén csak a konkrét ismeretek birtokában alakítja ki az elképzelésről álláspontját.

A K&H Bank azt közölte az MTI-vel: a K&H több mint egy éve kialakított és működtet egy programot, amivel a törlesztések fizetésében nehézségekkel küzdő ügyfeleinek nyújt segítséget. Ehhez a jól működő banki programhoz csatlakozhat, illetve egészítheti ki azt a jövőben is az állami segítségnyújtás a törvényi szabályozás keretei között - olvasható a bank közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.