BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó a széljárás az alappiacon

Április végén 5,25 százalékra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank az irányadó kamatot, és a piac még további kamatvágásokat is elképzelhetőnek tart, ezeket részben már be is árazta. Ebben a kamatkörnyezetben a befektetési alapok jelenthetnek alternatívát a lakossági megtakarítók számára – állítja a Pioneer Alapkezelő. Szintén az alapok piacát erősíti, hogy napjainkban a bankoknak már nincs szükségük extra likviditásra, ezért a tavalyi betétgyűjtési láz is a múlté.

„A megtakarítók folyamatosan keresik a magasabb hozam lehetőségét, s a jelenleg kínált betéti kamatok már nem megfelelők számukra. Míg korábban a lekötött betéti termékekkel százalékosan akár két számjegyű éves kamatot is elkönyvelhettek a megtakarítók, ma már csak magasabb kockázat vállalása mellett nyílik esély hasonló hozamszintek elérésére” – hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. A magasabb hozam reményében befektető ügyfél számára a befektetési alapok megfelelő alternatívát nyújthatnak. A befektetési alapok piacán minden befektető megtalálhatja a saját pénzügyi hátterének, jövőbeli céljainak és kockázatvállalási hajlandóságának megfelelő formát. Ráadásul a nyílt végű alapok általában azonnal visszaválthatók, és a befektetés „feltörésénél” kamatveszteség sem következik be.

A válság utáni megváltozott környezet új kihívásaira a termékfejlesztők is reagálnak: sorra indulnak útjukra a befektetési alapok, és továbbiak indítása várható. „A termékfejlesztés ez év második felében újabb lendületet kaphat annak kapcsán, hogy a végéhez közeledik a tartós befektetési számlák első felhalmozási éve. Ennek során továbbra is fontos marad a biztonság és megbízhatóság kérdése” – tette hozzá Vízkeleti Sándor. A korábbi válságok óvatossá teszik a befektetőket, így a pénzpiaci és kötvényalapok mellett továbbra is sokan kereshetik a tőkevédett konstrukciókat. A részvényalapokat egyelőre a bátrabbak keresik, pedig hosszabb távon ezekben az eszközökben lehet nagyobb hozampotenciál. VG

Új vagyonkezelő hazánkban

Három új befektetési alappal jelenik meg a magyar piacon az East Capital alapkezelő. A stockholmi székhelyű cég egy orosz, egy kelet-európai és egy az eurózónába tartó kelet-európai országok eszkö-zeibe fektető konstrukciót hoz be.

Ezek forgalmazója egyelőre a Concorde Értékpapír lesz, de a társaság más forgalmazókkal is tárgyal az alapok értékesítéséről. A cég alapjai a magyar tőzsdén elsősorban a Mol, az OTP és a Richter részvényeit vásárolják.

Ezek forgalmazója egyelőre a Concorde Értékpapír lesz, de a társaság más forgalmazókkal is tárgyal az alapok értékesítéséről. A cég alapjai a magyar tőzsdén elsősorban a Mol, az OTP és a Richter részvényeit vásárolják. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.